Irlannin asema kansainvälisessä työnjaossa - Koskenranta, Heli (My University, 2003)
Tutkielmassa selvitetään Porterin timanttimallin kautta olosuhteita, joissa irlantilaiset yritykset toimivat ja mitkä asiat tuovat niille kilpailuetua. Läpi käydään tuotannontekijäolot, kysyntäolot, lähi- ja tukialat sekä yrityksen strategia, rakenne ja kilpailutilanne. Myös niihin liittyvät ulkoiset tekijät kuten valtiovallan merkitys, kansainväliset liiketoimet sekä sattuma tulevat tutkielmassa esiin. Tutkielmassa käsitellään myös kilpailuedun muotoja ja seurauksia Irlannissa, eli kuinka timanttimallin eri osatekijöissä ilmenevät olosuhteet heijastuvat erilaisiin taloudellisiin toimintoihin. Läpi käydään alkutuotanto, teollisuus ja joitakin palvelualoja. Sitten tarkastellaan Irlannin taloutta ja ulkomaankauppaa. Vientiä tutkimalla pyritään löytämään Irlannin kilpailukykyiset klusterit. Vientitaulukkojen lähteenä käytetään YK:n kauppatilastoja vuodelta 1998. Irlannissa on monia asioita, jotka tuovat maalle kilpailuetua. Tällaisia ovat esim. hyvä infrastruktuuri, englannin kieli, nuori ja korkeasti koulutettu väestö, alhaiset verot sekä suotuisa ilmasto. Myös sijainnista Amerikan ja Euroopan välissä voidaan katsoa olevan etua. Lisäksi Irlanti on erittäin hyvin osannut hyödyntää EU:lta saamansa tuet. Irlannissa voidaan todeta olevan joitakin hyvin menestyneitä klustereita. Tällaisia ovat esim. elintarviketeollisuus, informaatio- ja tietotekniikka, terveydenhoito, lääke- ja kemianteollisuus, tekstiiliteollisuus sekä viihdeteollisuus. Klustereissa on sekä perinteisiä että uusia aloja. Juuri uudet, kehittyneemmät alat ovat Irlannissa suureksi osaksi ulkomaisessa omistuksessa. Irlanti on osannut luoda houkuttelevat toimintaolosuhteet ulkomaisille yrityksille, ja etenkin monet amerikkalaiset yritykset ovat etabloituneet Irlantiin ja hoitavat sitä kautta koko Euroopan toimintonsa. Haittapuolena on talouden suuri riippuvuus ulkomaisista yrityksistä ja siten myös ulkomailla tehdyistä päätöksistä.
Keywords: Irlanti; Porterin timanttimalli; kilpailuetu; klusteri; globalisaatio; fi=Aluetiede|en=Regional Studies|