Tilintarkastajan vahingonkorvausvastuun rajoittamisen vaikutus tilintarkastuspalkkioihin - Kenttälä, Anmari (My University, 2012)
Lähivuosien tilintarkastusskandaalit ovat heikentäneet tilintarkastuksen asemaa, ja nykyiset tilintarkastusmarkkinat koetaan tehottomiksi. Markkinoiden keskittyneisyys ja alalla toimivien tilintarkastusyhteisöjen jatkuva väheneminen asettavat uusia haasteita markkinoiden toimivuudelle. Yhtenä mahdollisena syynä tilintarkastusmarkkinoiden ongelmille pidetään tilintarkastajan rajoittamatonta vahingonkorvausvastuuta, joka kohonneen oikeudenkäyntiriskin seurauksena nostaa tilintarkastuspalkkioita. Euroopan komissio on vuonna 2008 julkaissut suosituksen tilintarkastajan vahingonkorvausvastuun rajoittamisesta unionin jäsenvaltioissa. Suosituksen käyttöönotto yhdenmukaistaisi jäsenvaltioiden oikeusjärjestelmiä ja tehostaisi kilpailua tuomalla uusia toimijoita markkinoille. Ennen kaikkea sen kuitenkin odotetaan vähentyneen tilintarkastusriskin ansiosta hidastavan tilintarkastuspalkkioiden kasvua. Tutkielmassa perehdytään tilintarkastajan vahingonkorvausvastuun rajoittamisen ja tilintarkastuspalkkioiden väliseen yhteyteen. Tavoitteena on tutkia vastuukaton käyttöönoton vaikutuksia tilintarkastuspalkkioihin tarkastelemalla palkkioiden kasvuvauhtia. Tutkimuskohteena on Belgia, koska maassa on vuonna 2005 muutettu vastuulainsäädäntöä ja rajoitettu tilintarkastajan vahingonkorvausvastuuta. Tutkimuksessa tarkastellaan belgialaisia pörssiyhtiöitä aikavälillä 2003–2007, ja vertailukohteena käytetään suomalaisia pörssiyhtiöitä. Tutkimusmenetelminä käytetään keskiarvo- ja mediaanitestejä sekä lineaarista regressioanalyysia. Tutkielman tulosten perusteella tilintarkastuspalkkioiden kasvuvauhdin havaitaan hidastuneen Belgiassa vastuukaton käyttöönoton jälkeen. Tulos on suuntaa-antava ja pohjautuu kaikista tutkimusmenetelmistä yhdessä saatuihin havaintoihin. Suomen valinta vertailukohteeksi oli epäjohdonmukaisen palkkiokehityksen takia epäonnistunut, eikä vertailua pystytty toteuttamaan. Siten ei voida varmuudella todeta, perustuuko palkkioiden kasvuvauhdin hidastuminen juuri vastuukaton käyttöönottoon. Tutkielman rajoituksena pidetään liian lyhyttä tutkimusaikaväliä, jonka seurauksena palkkiokehityksen muutoksia ei välttämättä pystytty havaitsemaan kokonaisvaltaisesti. Jatkotutkimusten kannalta samaa aihetta olisi mielenkiintoista tutkia pidemmältä aikaväliltä kerätyllä aineistolla ja kenties myös listaamattomien yhtiöiden palkkiotiedoilla.
Keywords: Tilintarkastuspalkkiot; vahingonkorvausvastuu; vastuun rajoittaminen; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|