Coaching of international managers : organizational and individual perspectives - Salomaa, Raija (Vaasan yliopisto, 2017)
Johdon coachingin laajasta käytöstä huolimatta tieteelliset tutkimukset kansainvälisestä coachingista ovat olleet vähäisiä. Siksi tämän väitöskirjan tavoite on lisätä ymmärrystä kansainvälisestä coachingista ja tutkia johdon coachingia kolmesta aiemmin tutkimattomasta näkökulmasta kolmessa empiirisessä artikkelissa: 1) miten ja miksi johdon coachingia on käytetty globaaleissa talent management -ohjelmissa, 2) mitkä tekijät vaikuttavat ulkomaankomennuksella olevien johtajien coachingin onnistumiseen ja 3) miten johdon coaching kehittää ulkomaankomennuksella olevien henkilöiden urapääomaa. Tutkimuksen aineisto koostuu puolistrukturoiduista haastatteluista ja kansainvälisesti toimivien yritysten julkaisemattomista kirjallisista materiaaleista. Aineisto kerättiin kolmelta eri coaching-prosessiin osaltuvalta sidosryhmältä eri maista ja se on analysoitu käyttäen kolmea eri laadullista menetelmää (monitapaustutkimus ja temaattinen sisältöanalyysi, interpretatiivinen fenomenologinen analyysi sekä narratiivinen analyysi). Lisäksi väitöskirjan tutkimuksissa käytettiin coachingin vaihemallia, integraalista coachingin nelikenttämallia sekä tietää miten, miksi ja kenet urapääomaa kuvaavaa viitekehystä aineiston analysoimiseksi ja kategorisoimiseksi aikaisemmista tutkimuksista poiketen. Tutkimustulokset osoittavat, että kansainvälisesti toimivat yritykset käyttävät johdon coachingia global talent management -ohjelmien osana johtamistaitojen kehittämiseksi ja johtamisen muuttamiseksi valmentavaksi. Tutkimuksessa identifioitiin coachingin käyttöönoton eri vaiheiden erityispiirteet ja kehitettiin coachingin vaihemallia edelleen. Tutkimustulosten mukaan ulkomaankomennuksella olevien johtajien coachingin onnistumiseen vaikuttavat useat eri osatekijät, jotka ovat keskenään vuorovaikutussuhteessa. Tulokset osoittavat, että johdon coaching kehittää ulkomaankomennuksella olevien johtajien urapääomaa monipuolisesti. Kansainvälistä johdon coachingia voidaan suositella johdon kehittämisen välineeksi joustavuutensa vuoksi.

Although executive coaching is widely used, international coaching studies are scarce. The aim of this dissertation, which consists of three articles, is to increase understanding of international, executive coaching by studying the research questions: 1) How and why is coaching utilized in Global Talent Management programs in multinational organizations? 2) Which factors are identified to be critical to expatriate coaching success? 3) How does coaching support the development of the career capital (capabilities of knowing-how, knowing-why, knowing-whom) of expatriates? The data of this dissertation consists of semi-structured interviews and published and unpublished written materials. The data was gathered from three stakeholder groups: coached international managers and expatriates; internationally working coaches; and HR professionals responsible for international coaching programs. Three different qualitative approaches (multiple case study and thematic analysis, interpretative phenomenological analysis, and narrative analysis) were applied in the analysis. Further, the Coaching Continuum Stage Model, Integral Coaching Model and Career Capital Model were adopted as analyzing and categorization tools, as it never had been done before in the coaching literature. The findings show that executive coaching was utilized as a part of Global Talent Management programs as a leadership development tool, aiming to transform the leadership culture toward coaching-based managerial practice, but coaching was not driven purely by talent management strategy in the studied multinational companies. The study contributes to coaching literature by developing the Coaching Continuum Stage model further and by identifying different haracteristics of the stages of the continuum. In addition, the study shows that there are various factors impacting the success of expatriate coaching and that these factors interact with each other. Further, this study supports empirically the argument that international, executive coaching is a well-working developmental tool in an international context due to its adjustable nature. More-over, the findings confirm empirically the argument that international executive coaching supports the development of career capital for expatriates. International, executive coaching can be recommended as a Human Resource Development tool for multinational organizations.
Keywords: valmentava johtaminen; valmennus; fi=Liiketaloustiede| sv=Företagsekonomi| en=Business Administration|