Olympialaisten vaikutus osakkeiden tuottoon - Tarkkio, Eerik (My University, 2011)
Tutkielman tavoitteena on selvittää vaikuttavatko olympialaiset osakkeiden tuottoon. Edeltävissä tutkimuksissa on havaittu urheilutulosten vaikuttavan osakkeiden tuottoihin. Sosiologiset tutkimukset ovat havainneet suurten urhei-lutapahtumien vaikuttavan ihmismassojen mielialoihin. Tämä tutkielma lähestyy osakkeiden tuottoa molemmista näkökulmista. Tutkielmassa pyritään selvittämään esiintyykö olympialaisten aikana poikkeavia tuottoja olympialaisten aikana. Tutkielman teoreettisessa osassa käsitellään rahoitusmarkkinat ja niihin liittyvät perusoletukset tehokkaista markkinoista. Teoriaosa käsittää myös behavioristinen sijoitustutkimuksen näkökulman ja painottaa siinä mielialan vaikutusta rahoitusmarkkinoita ohjaavana voimana. Empiirinen osa alkaa aineiston esittelyllä ja suoritettavien testien valinnalla. Toinen osa empiriasta käsittää hypoteesien testauksen ja tuloksien tulkinnat. Aineistona tutkielmassa käytetään osakeindeksien päivätuottoja ajanjaksolta 1984–2006. Yhdysvaltojen osalta käytetään S&P 500 -indeksiä ja Norjan osalta OSEAX-indeksiä. Aineistolle on tehty logaritminen korjaus ennen sen analysointia. Tutkielmassa käytetään metodina keskiarvotestiä. Testien tulokset osoittavat, ettei olympialaisten aikana ilmene poikkeavia tuottoja. Tutkimustulokset ovat molempien aineistojen osalta yhdenmukaisia. Olympialaisten ei katsota vaikuttaneen osakemarkkinoihin tutkitulla ajanjaksolla. Näin ollen markkinoiden katsotaan olevan tehokkaat.
Keywords: markkinatehokkuus; anomalia; urheilutulokset; olympialaiset; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|