Työsopimuslain kilpailukieltosopimusten määrä kasvussa : nykytilanteen arviointi ja muutosehdotukset - Melametsä, Aleksi (My University, 2020)
Tämä tutkimus tarkastelee työsopimuslain mukaisten kilpailukieltosopimusten nykytilaa ja käytäntöjä. Kilpailukieltosopimusten solmimiseen liittyy positiivisia sekä negatiivisia ulkoisvaikutuksia työmarkkinoiden toimivuuteen sekä laajemmin katsottuna koko kansantalouteen. Työnantajan kilpailunrajoitustarve on pakollinen mutta ei vielä itsestään riittävä edellytys pätevälle kilpailukieltosopimukselle. Kilpailun rajoitukselle on oltava TSL:n mukaan erityisen painava syy. Tutkimuksessa käytetään hyväksi aikaisempia kansallisia tutkimuksia, selvityksiä sekä oikeudellisia artikkeleita kilpailukieltosopimuksista. Kilpailukieltosopimuksen erityisen painavan syyn voimassaolon ymmärtämiseksi lähteinä on myös käytetty oikeustapauksia. Yritysten toimintaympäristön samanaikainen digitalisoituminen sekä kansainvälistyminen yhdistettynä työvoiman lisääntyneeseen liikkuvuuteen on kiristänyt yritysten välistä kilpailua asiantuntijoista. Tämän kehityksen myötä myös kilpailukieltosopimusten määrä on kasvanut huomattavasti. Kilpailukieltosopimuksia laaditaan usein ilman erityisen painavien syiden lähempää tarkastelua. Tutkimuksessa esitetään muutosehdotukset työsopimuslakiin, joiden avulla voidaan puuttua perusteettomien kilpailukieltosopimuksien määrään sekä parantaa työmarkkinoiden sujuvuutta. Ratkaisuksi on esitetty erityisen painavan syyn tarkentamista, työnantajan perusteluvelvollisuutta, työnantajan irtisanomisoikeutta sekä työnantajan pakollista korvausta koko kilpailukieltosopimuksen sidonnaisuusajalta.
Keywords: työsopimukset; työoikeus; kilpailukiellot; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|