Vastuullista muotia neulomassa - Korpikuusi, Luna (My University, 2024)
Vaateteollisuus tuottaa merkittäviä ympäristöpäästöjä globaalissa mittakaavassa, mikä tekee vaateteollisuudesta yhden maailman saastuttavimmista toimialoista. Tästä syystä erilaisia vaihtoehtoja massatuotetuille vaatteille ja nykyiselle vaateteollisuudelle on tutkittava tarkemmin. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten neulominen kytkeytyy hitaan muodin ilmiöön ja kuinka neulominen edistää vastuullista muotia. Hitaan muodin ymmärryksen lisäämiseksi tutkimuksessa tarkastellaan neulomisen roolia ja sen vaikutusta vastuulliseen kulutuskäyttäytymiseen. Tutkimuksessa keskitytään erityisesti siihen, mitkä tekijät motivoivat kuluttajia valitsemaan neulomisen vaatteiden ostamisen sijaan, sekä millä tavoin neulominen voi toimia vaihtoehtona nykyiselle epäeettiselle ja kestämättömälle vaateteollisuudelle. Tutkimus toteutettiin laadullisena eli kvalitatiivisena tutkimuksena ja tutkimuksessa käytettiin hermeneuttista lähestymistapaa. Tämän tutkimuksen aineistonkeruumenetelmänä hyödynnettiin teemahaastatteluja. Tutkimusta varten haastateltiin kahdeksaa neulovaa suomalaista kuluttajaa. Haastattelut toteutettiin vuoden 2024 huhti- ja toukokuun aikana Helsingissä. Haastatteluista saadun aineiston analyysi suoritettiin sisällönanalyysin keinoin. Haastatteluista nousi esiin kolme selkeää teemaa neulomisen motivaattoreina, mitkä olivat luovuus, hyvinvointi ja vastuullisuus. Luovuus ja itseilmaisu korostuivat neulomisessa mahdollisuutena suunnitella ja toteuttaa vaatteita, jotka heijastavat kuluttajan omaa henkilökohtaista tyyliä sekä tehdä vaatteista sellaisia, että ne sopivat kuluttajalle. Hyvinvointi liittyi neulomisen rentouttaviin ja terapeuttisiin vaikutuksiin, jotka motivoivat kuluttajia neulomaan. Kuluttajat arvostivat neulomisen tarjoamaa ajanvietettä sekä harrastuksen, jonka avulla pääsee irtautumaan arjesta sekä digitaalisista laitteista. Kolmantena havaittuna teemana oli vastuullisuus, joka keskittyi neulomisen mahdollisuuksiin tuottaa kestäviä ja eettisesti valmistettuja vaatteita. Tämän lisäksi tutkimus osoitti neulomisen edistävän myös hitaan muodin periaatteita siirtämällä kulutustottumuksia määrästä laatuun. Tutkimuksen keskeisten havaintojen mukaan neulominen tarjoaa tavan edistää hitaan muodin periaatteita, tuottamalla korkealaatuisia ja arvokkaita vaatteita käyttäjälleen. Sillä on mahdollisuus lisätä yksilöllistä ja harkittua kulutusta, vähentäen samalla pikamuodin hankintaa ja kannustaen kestävämpiin kulutustottumuksiin. Neulomisella on myös mahdollisuus edistää henkilökohtaista hyvinvointia kuluttajien arjessa.
Keywords: vastuullisuus; kuluttajakäyttäytyminen; neuletyöt; neulonta; vaateteollisuus; kulutus; kestävä kulutus; fi=Markkinointi|en=Marketing|; fi=Markkinoinnin johtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Marketing Management|