Taloudellinen lukutaito ja asenteet käyttäytymistaloustieteellisissä vinoumissa : Tarkastelussa nykyhetkisyysvinouma, tappioiden ja riskin välttely sekä yli-itsevarmuus - Lundén, Riina (My University, 2026)
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan talouslukutaidon ja taloudellisten asenteiden yhteyttä käyttäytymistaloustieteellisiin vinoumiin. Perinteisen talousteorian oletuksista poiketen yksilöiden päätöksentekoon vaikuttavat usein psykologiset tekijät, kuten erilaiset vinoumat. Näiden ymmärtämiseksi tutkimuksessa hyödynnetään käyttäytymistaloustieteen teorioita sekä tarkastellaan talousosaamisen merkitystä yksilön taloudellisessa käyttäytymisessä. Talousosaamisen kehittämiseen ja tutkimukseen on kiinnitetty erityisesti huomiota. Suomen kansallisen talousosaamisstrategian tavoitteena onkin, että suomalaisten talousosaaminen olisi maailman parasta vuoteen 2030 mennessä. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten objektiivinen ja subjektiivinen talousosaaminen sekä pitkän aikavälin taloudelliset asenteet ovat yhteydessä käyttäytymistaloustieteellisiin vinoumiin. Tarkastelu kohdistuu riski- ja aikapreferensseihin, joiden avulla voidaan arvioida tappioiden ja riskin välttelyä, nykyhetkisyysvinoumaa ja yli-itsevarmuutta. Tutkimuksessa pyritään ymmärtämään, miten talousosaaminen ja yksilön oma käsitys osaamisestaan heijastuvat taloudelliseen päätöksentekoon. Tutkimus on toteutettu kvantitatiivisena analyysinä kyselyaineiston pohjalta, joka on kerätty suomalaisesta aikuisväestöstä vuonna 2023. Aineistoa on analysoitu regressioanalyysin avulla, ja hyödynnetty korrelaatioanalyysiä muuttujien välisten yhteyksien arvioimiseksi. Tulokset osoittavat, että objektiivisella ja subjektiivisella talousosaamisella sekä pitkän aikavälin taloudellisella asenteella on positiivinen yhteys riski- ja aikapreferensseihin. Yli-itsevarmuuden ja riskinoton välillä ei havaittu tilastollisesti merkitsevää yhteyttä. Tulokset viittaavat siihen, että taloudellista käyttäytymistä selittävät tiedon lisäksi myös yksilön asenteet ja käsitykset omasta osaamisesta. Kokonaisuutena tutkimus osoittaa, että taloudellinen käyttäytyminen ei määräydy ainoastaan objektiivisen tiedon perusteella. Sen sijaan yksilön asenteilla ja käsityksillä omasta osaamisestaan on myös keskeinen rooli taloudellisessa käyttäytymisessä ja päätöksenteossa.
Keywords: talousosaaminen; käyttäytymistaloustiede; lukutaito; harhat; asenteet; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|