Vaihtoehtoisten sijoitusten suoriutuminen matalassa korkoympäristössä - Nourrisson, Ella (My University, 2024)
Tutkielma käsittelee vaihtoehtoisia sijoituksia ja niiden suoriutumista matalan korkoympäristön aikana. Vaihtoehtoiset sijoitukset ovat nousseet kasvavaan suosioon perinteisten osake- ja korkomarkkinoiden rinnalla tarjoten sijoittajille hajautusmahdollisuuksia ja tuottopotentiaalia vaikeissa markkinaolosuhteissa. Alhaiset korkotasot ja korkeat osakemarkkinoiden arvostustasot ovat ajaneet sijoittajat etsimään uusia tuottomahdollisuuksia vaihtoehtoisista sijoituksista. Vaihtoehtoisiin sijoituksiin kuuluvat muun muassa pääoma-, kiinteistö-, metsä-, laina- ja infrastruktuurirahastot. Näille sijoituksille tyypillisiä piirteitä ovat epälikvidisyys, suuret kertasijoitukset, pitkät sitoutumisajat sekä korkeammat kustannukset. Näiden sijoitusten suorituskyvyn arviointi on haastavaa, koska niiden omistus tapahtuu julkisten markkinoiden ulkopuolella. Yksityiset markkinat ovat listaamattomia omaisuuseriä, jotka tarjoavat sijoittajille mahdollisuuden hajauttaa sijoituksiaan perinteisten osake- ja korkomarkkinoiden ulkopuolelle. Näillä markkinoilla sijoittaminen edellyttää yleensä suuria kertasijoituksia ja pitkiä sitoutumisaikoja, mutta ne voivat tarjota korkeampia tuottoja perinteisiin omaisuusluokkiin verrattuna. Tutkielman tavoitteena on selvittää, onko korkotason muutoksella vaikutusta vaihtoehtoisten sijoitusten suoriutumiseen ja kuinka vaihtoehtoiset sijoitukset ovat kehittyneet matalan korkoympäristön aikana. Tutkielma tarkastelee vaihtoehtoisten omaisuusluokkien tuottoja matalan korkoympäristön aikana vuosina 2009–2021. Tutkielman menetelminä käytetään perinteistä t-testiä sekä regressioanalyysiä. T-testillä pyritään selvittämään eroavatko vaihtoehtoisten omaisuusluokkien keskimääräiset tuotot merkitsevästi indeksiin verrattuna, kun taas regressioanalyysillä selvitetään korkotason muutoksen vaikutusta vaihtoehtoisten sijoitusten suoriutumiseen.
Keywords: sijoitukset (talous); sijoitustoiminta; korko; sijoitusrahastot; investoinnit; regressioanalyysi; sijoittajat; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|