Teknologian hankinta lisenssillä vaihtoehtona yrityksen omalle tuotekehitykselle - Nygård, Helena (My University, 2008)
Tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella teknologiaa sekä tuotekehitystä ja lisensiointia yrityksen tuotekehityksen puitteissa. Kiinnnostuksen kohteena on erityisesti lisensiointimahdollisuuden käyttö vaihtoehtoisena teknologian hankintatapana. Tavoitteeseen pyritään kuvaamalla teknologiaa ja sen käyttöä yrityksissä yrityksen teknologiastrategian ja kokonaisstrategian osana. Sen jälkeen kuvataan tuotekehitystoimintaa yrityksessä silmällä pitäen menestymiseen johtavia käytäntöjä. Kolmantena vaiheena siirrytään lisensioinnin käsittelyyn ja siinä niinikään tarkastellaan asioita siitä näkökulmasta, miten yrityksen tulisi toimia saadakseen osakseen ne edut, joita lisensioinnin käytöllä on saatavissa. Työ on tehty lähes kokonaan kirjallisiin lähteisiin perustuen, mutta myös niissä olevia yritysten case-tapauksia käsitellen. Kevyttä empiiristä osaa edustaa kahden yrityksen haastattelu ja sen tuloksia esitellään sekä tuotekehitysosassa että lisensiointiosassa. Tuloksissa todettiin, että tuotekehitys on olennainen osa nykypäivän yrityksen toimintaa yhä nopeammin muuttuvissa teknologia- ja tuoteoloissa. Yritysten on pystyttävä vastaamaan markkinoiden haasteisiin kannattavalla tavalla. Tässä tulevat lisensioinnin mahdollisuudet mukaan kuvaan, sillä sen avulla yritys voi saada nopeammin hyviä tuotteita markkinoille kilpailukykyiseen hintaan. Lisäksi yrityksen osaamistasoa on mahdollista kohottaa muiden kehittämien ja mahdollisesti jo markkinoimien tuotteiden kautta. Lisensiointi ei ole yrityksen oman tuotekehityksen poissulkeva asia, vaan sitä täydentävä ja vahvistava.
Keywords: Teknologia; tuotekehitys; lisensiointi; fi=Markkinointi|en=Marketing|; fi=Kansainvälisen yritystoiminnan koulutusohjelma|