Suojaus- ja lisätuottostrategioista sekä korkorakenteen muodon hyödyntämisestä velkakirjasalkun hallinnassa - Hautala, Jarkko (My University, 2003)
Tutkimuksen tavoitteena on tutkia velkakirjasalkun suojaus- ja lisätuottostrategioita sekä korkorakenteen muodon hyödyntämistä velkakirjasalkun hallinnassa. Tutkimusongelmaa lähestytään käyttäen immunisaatiota, futuureja, cheap dear -analyysiä sekä barbell-strategiaa. Tutkimushypoteesi on, että joukkovelkakirjasalkun korkoriskiä ja tuottoa voidaan ohjata haluttuun suuntaan valituilla strategioilla. Lähdeaineistona on käytetty joukkovelkakirjamarkkinoita ja tutkittuja strategioita käsittelevää kirjallisuutta. Empiirisen aineiston osalta on hyödynnetty pankkien sijoitustutkimuksia ja alan kirjallisuutta. Tutkimusmenetelmät pohjautuvat matemaattisiin menetelmiin, jotka ovat erilaisten rahoitusteorioiden sovelluksia. Tutkimusta pyritään havainnollistamaan laskelmilla, taulukoilla ja kuvioilla. Lähestymistapa tutkittavaan ongelmaan on analyyttinen ja matemaattiset kaavat on pyritty esittämään mahdollisimman havainnollisesti esimerkkilaskemilla. Tutkimustulokset osoittavat, että valituilla menetelmillä on mahdollista ohjata ja hallita joukkovelkakirjasalkun tuottoa ja riskiä. Tutkittuja menetelmiä käytettäessä sijoittajan on tunnettava korkorakenteen teoreettinen perusta sekä duraation käyttäminen korkoriskin mallittamisessa. Strategioiden avulla haettu lisätuottojen tavoittelu tapahtuu hallitusti sijoittajan kontrolloidessa salkkunsa korkoriskiä.
Keywords: velkakirjalaina; korkorakenne; duraatio; fi=Kansantaloustiede|en=Economics|