Taajuusmuuttajakäyttöön tarkoitettujen oikosulkumoottoreitten eristysrakenteiden testaus - Pentilä, Mika (My University, 2009)
Tässä työssä tarkastellaan ja testataan sähkökoneiden eristysrakenteita uusien standardien valossa. IEC:n alaisena toimiva sähkökoneiden eristerakenteiden standardointityöryhmä on lanseerannut kaksi uutta teknistä spesifikaatiota IEC TS 60034–18-41 ja IEC TS 60034–18-42 jotka käsittelevät taajuusmuuttajakäyttöihin tarkoitettujen eristerakenteiden mitoituksia. Standardit määrittelevät neljä kategoriaa taajuusmuuttajasta tulevien jännitepiikkien aiheuttamalle rasitukselle. Tekninen spesifikaatio IEC TS 60034–18-41 käsittelee rakenteita, jotka ovat pääsääntöisesti tarkoitettu alle 700 V käyttöjännitteille ja joissa pääsääntöisesti ei esiinny osittaispurkauksia käytön aikana. IEC TS 60034–18-42 käsittelee puolestaan korkeammille jännitteille tarkoitettuja rakenteita, joissa esiintyy jatkuvasti osittaispurkauksia ja jotka ovat mitoitettuja kestämään jatkuvia purkauksia. Diplomityön tarkoituksena oli selvittää, mihin kategoriaan ABB:n nykyiset eristerakenteet kuuluvat. Tutkimus, joka onnistui suunnitelmien mukaan, toteutettiin perehtymällä standardeissa esitettyihin vaatimuksiin, syventymällä eristyssysteemien teoriaan sekä tekemällä käytännön osittaispurkausmittauksia koestaattoreille. Selvitettiin myös, ovatko kaikki 690 V ja sitä matalamman jännitteen käyttöön tarkoitetut rakenteet vain IEC TS 60034–18-41:n piirissä vai onko rakenteet luokiteltava ja testattava IEC TS 60034–18-42:n mukaan. Kuusi erilaista pienjännitestaattoria oli selvityksen alla ja tulokset, jotka osittain perustuivat oletuksiin, osoittivat rakenteiden kuuluvan IEC TS 60034–18-42:n piiriin.
Keywords: fi=Sähkötekniikka|en=Electrical Engineering|; fi=Sähkö- ja energiatekniikan koulutusohjelma (DI)|