Tapaustutkimus yksityisten sosiaalipalvelujen informaatio-ohjauksesta: Sosiaalialan asiantuntijoiden näkemyksiä - Brotkin, Hanna (My University, 2017)
Valtakunnallisten rakenteellisten ja toiminnallisten uudistusten myötä sosiaali- ja terveyspalvelujen tuotantotavat uudistuvat merkittävästi. Kotiin vietäviä sosiaalipalveluja tarjotaan väestölle kasvavasti yhä enemmän. Sosiaalipalvelujen tuotantotavat ovat monipuolistuneet ja julkisten palvelujen rinnalla palveluista kolmannes tuotetaan yhteistyössä yksityisten palveluntuottajien ja sosiaalipalveluja tarjoavien järjestöjen kanssa. Sosiaalipalvelujen turvallisuuden ja asiakkaiden hyvinvoinnin edistäminen ovat osa terveys- ja hyvinvointipolitiikkaa. Valtion ohjauksen avulla pyritään sekä turvaamaan väestölle yhtäläiset valtakunnalliset sosiaalipalvelut sekä kaventamaan hyvinvointi- ja terveyseroja. Valtion ohjaus on myös julkisen politiikan osa-alue, keino edistää palvelujen yhdenvertaisuutta ja tukea palveluntuottajien toimintaa. Sote-uudistuksen myötä valtion rooli sosiaalihuollon palvelua järjestävien tahojen ohjauksessa vahvistuu edelleen. Valtion ohjausta on viime vuosikymmen aikana uudistettu jo aikaisemmin. Sitovaa ja velvoittavaa normiohjausta on vähennetty ja ohjauksen painopiste on siirtynyt tietoa kartuttavaan informaatio-ohjaukseen. Informaatio-ohjauksen vahvistamisella on tavoiteltu toimijoiden omavalvonnan vahvistamista ja edelleen omaehtoista palvelujen kehittämistä. Tämä tutkimus kohdentuu informaatio-ohjausprosessiin valtion ohjauksen muotona, jota tarkastellaan yksityisten sosiaalipalvelujen näkökulmasta. Tutkimus on tapaustutkimus, jossa tapauksen muodostaa sosiaali- ja terveysministeriön uudistus- ja kehittämishankkeena tuotettu teos: yksityisten ja kotiin vietävien sosiaalipalvelujen riskienhallintaa ja turvallisuussuunnittelua tukeva ohjeistus. Tutkimusaineisto muodostuu sosiaalialan asiantuntijoiden haastatteluista ja tutkimuskysymyksiin vastataan laadullisin tutkimusmenetelmin. Tutkimusaineiston analyysimenetelmänä käytetään teoriaohjaavaa, abduktiivista sisällönanalyysia. Tutkimustulokset esitetään luvussa viisi (5), jossa analyysin tuloksina esitetään kuvaus sosiaalialan asiantuntijoiden käsityksistä yksityisten sosiaalipalvelujen informaatio-ohjausprosessiin vaikuttavista tekijöistä. Tutkimustulosten yhteenvedossa (luku 6) analyysin tuloksia tarkastellaan perusteellisemmin vertaillen ja kytkemällä tämän tutkimuksen tuottamia tuloksia aikaisempien tutkimusten havaintoihin informaatio-ohjauksesta. Tutkimuksen johtopäätöksenä syntyi konkreettisia toimenpide-ehdotuksia yksityisten sosiaalipalvelujen informaatio-ohjauksen kehittämiseksi. Tutkimustulosten perusteella on pääteltävissä, että yksityisten sosiaalipalvelujen informaatio-ohjaus toteutuu nykyisin epämääräisenä ja hallitsemattomana tietovirtana. Tulosten valossa näyttää siltä, että yksityisten sosiaalipalvelujen ohjausta on tarpeellista määrätietoisesti kehittää. Kehittämistoiminnan lähtökohtana tulee ohjausprosessin selkiyttämisen rinnalla olla pyrkimys vuorovaikutuksen lisäämiseen julkisten toimijoiden ja yksityisten sosiaalialan toimijoiden välillä. Tutkimuksen tulosten perusteella voidaan vetää johtopäätös, että vasta eri toimijoiden välisen dialogin kautta on mahdollista saavuttaa sote-uudistuksen ohjaukselliset tavoitteet; koordinoidut kehittämistoiminnan ja palvelutuotannon rakenteet sekä valtakunnallisesti yhdenvertaiset sosiaalipalvelut.
Keywords: valtion ohjaus; informaatio-ohjaus; yksityiset sosiaalipalvelut; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|