POSITIIVISEN LUOTTOTIETOREKISTERIN EDUT - Tervo, Jaakko (My University, 2018)
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan kriittisesti positiivisen luottotietorekisterin hyötyjä sekä kuluttajille että lainanantajille. Tutkimuksessa keskitytään viime aikaisiin muutoksiin eurooppalaisessa ja suomalaisessa luotonannossa. Viime aikoina Suomessa on käyty keskustelua positiivisen luottotietorekisterin käyttöönotosta. Suomessa on käytössä tällä hetkellä negatiivinen luottotietorekisteri. Negatiivinen luottotietorekisteri listaa merkintöjä yksityishenkilöiden maksuhäiriöistä. Suurimassa osassa Eurooppaa on käytössä negatiivisen luottotietorekisterin rinnalla positiivinen luottotietorekisteri. Positiivista luottotietorekisteriä perustellaan usein huolella kuluttajien ylivelkaantumisesta. Empiirisen tutkimuksen mukaan positiivisella luottotietorekisterillä on kuitenkin ominaisuuksia, jotka rohkaisevat luoton tarjontaa ja sen kysyntää, koska rekisteri hälventää epätäydellisen informaation ja haitallisen valikoitumisen mahdollisuutta. Tutkimuksen empiirisessä osiossa mallinettaan tilastollista yhteyttä positiivisen luottotietorekisterin ja luottokannan laadun välillä. Tämä tapahtuu vertailemalla eri eurooppalaisten pankkien järjestämättömien lainojen määrää kyseisen maan yksityisen luottotietorekisterin kattavuusasteeseen. Pienimmän neliösumman menetelmällä saadaan merkittävä tulos sille, että korkeampi luottotietorekisterin kattavuus aikuisväestössä alentaa pankkien järjestämättömien lainojen määrää. Kun muuttujia kontrolloidaan pankin ja ajan suhteen kiinteän vaikutuksien mallilla, merkittävää tulosta ei saada.
Keywords: Positiivinen luottotietorekisteri; luottotietojärjestelmä; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|