Organizational ambidexterity during different growth phases of a company : Case Liikennevirta Oy - Santala, Matti (My University, 2025)
Organisatorinen ambideksteriteetti on läsnä jokaisen yrityksen arjessa ja päätökset, jotka koskevat kyseistä aihetta ovat kauaskantoisia ja merkittäviä yrityksen kyvykkyydessä luoda arvoa asiakkaille pitkällä sekä lyhyellä aikavälillä. Organisatorinen ambideksteriteetti koostuu resurssien käytön mahdollisuuksien tutkimisesta ja hyödyntämisestä tässä hetkessä. Näillä on eri painoarvot eri kasvuvaiheiden aikana. Resurssien käytön mahdollisuuksien tutkimisessa pyritään löytämään uusia innovatiivisia ratkaisuja, kun taas resurssien hyödyntämisessä jo olemassa olevia resursseja ja osaamista pyritään kehittämään. Nämä tekijät auttavat yritystä saavuttamaan kestävää kilpailuetua sekä dynaamisilla että staattisilla markkinoilla. Kyseinen kilpailuetu auttaa yrityksiä kasvamaan kestävämmällä tavalla parantaen samalla yrityksen selviytymisen todennäköisyyttä. Organisatorinen ambideksteriteetti ilmenee eri lailla yrityksen eri kasvun vaiheiden aikana ja tämän takia yritysten on tärkeää tiedostaa optimaalisimmat lähestymistavat resurssien käytön mahdollisuuksien tutkimisessa ja hyödyntämisessä tässä hetkessä. Tutkimuksen tavoite on ymmärtää, miten organisatorinen ambideksteriteetti ilmenee yrityksen kasvun eri vaiheissa ja miten yritys pystyy hyödyntämään sen resursseja innovoinnissa mahdollisimman hyvin. Nykytutkimus organisatorinen ambideksteriteettiä käsittelevien aiheiden ympärillä on tarkastellut sitä, miten innovaatioprosesseja voidaan optimoida ja resursseja hyödyntää, jotta yritys saavuttaisi mahdollisimman vahvan ja kestävän kilpailuedun. Vain vähän on kuitenkin tutkittu sitä, miten amdeksteriteetti toteutuu eri kasvun vaiheiden aikana käytännössä. Tämä tutkimus tarkastelee kyseistä ilmiötä teknologiatoimialalla ja empiirisesti erityisesti case yritys Liikennevirta Oy:n näkökulmasta. Tutkimuksen tulokset pohjautuvat haastatteluista kerättyyn aineistoon sekä tieteellisen diskurssiin aiheesta. Haastateltavina olivat yrityksen johtohenkilöt. Tutkimus osoittaa, että innovatiiviset prosessit ovat vahvasti resurssiriippuvaisia ja että nämä resurssit vaihtelevat paljon yrityksen eri kasvuvaiheiden aikana. Tämä tarkoittaa, että parhaat käytännöt eroavat merkittävästi yrityksen eri elinkaaren vaiheiden aikana. Tämä tutkimus perehtyy siihen, mitkä resurssit ovat kriittisimmät eri kasvuvaiheiden aikana, pyrkii identifioimaan nämä vaiheet ja argumentoimaan niiden vaikutuksia yrityksen kasvuun. Jos yritys pystyy allokoimaan resurssejaan organisatorista ambideksteriteettiä käsittelevän teorian ja käsitteiden mukaisesti, sillä on paremmat mahdollisuudet menestyä kilpailijoitaan paremmin. Resurssien johtamisen tärkeys nousee vahvasti esille tutkimuksessa sekä se, mitkä strategiset päätökset voivat antaa yritykselle parhaan mahdollisen kilpailuedun kasvun eri vaiheissa. Organisatorisen ambideksteriteetin merkitys kasvaa dynaamisilla aloilla kuten teknologiateollisuudessa, koska kilpailuedut ovat yleensä lyhyempiä näillä aloilla. Tämän takia yrityksen on tärkeää kyetä innovoimaan ja kehittämään omia resurssejaan mahdollisimman ketterästi.
Keywords: organisatoriset tekijät; innovaatiot; kasvuyritykset; resursointi; startup-yritykset; strateginen suunnittelu; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; Master’s Programme in Strategic Business Development