Esimiestyön vaikutus motivaatioon - Haapala, Anniina (My University, 2010)
Esimiestyötä ja motivaatiota on tutkittu jo pitkään ja tässä tutkimuksessa tarkoituksena on selvittää, miten esimiestaidot vaikuttavat alaisen motivaatioon. Tutkimuksessa kartoitetaan, miten esimiehet näkevät itsensä johtajana ja miten he mielestään pyrkivät motivoimaan ja palkitsemaan alaisiaan sekä miten alainen näkee saman asian. Teoriaosuudessa tarkastellaan ensin esimiestyötä, esimiehen ja alaisen välistä suhdetta sekä millaista on esimiehenä johtaminen. Teoriassa keskitytään myös kattavasti moti-vaatioon, jossa tarkastellaan kolmen motivaatioteorian kautta, miten ihminen pystyy motivoitumaan sekä mitkä ominaisuudet ja tekijät vaikuttavat motivoitumiseen. Tutkimus tehtiin laadullisena tutkimuksena, koska tarkoituksena oli tutkia asiaa tapaus-tutkimuksen avulla siten, että saadaan selville mahdollisimman todenmukaista tietoa ja pystytään samalla havainnoimaan ja esittämään lisäkysymyksiä. Lähestymistapaa voi-daan pitää myös fenomenologis-hermeneuttisena, koska tutkimuksella pyrittiin ilmiön kuvaamiseen ja ymmärtämiseen. Tutkimusaineisto kerättiin teemahaastattelulla, jossa haastatteluja tehtiin yhteensä 11 kappaletta. Tutkimuksen tuloksista selvisi, että esimiehellä on tärkeä rooli, kun hän on vuorovaiku-tuksessa alaisen kanssa. Esimieheltä halutaan apua tarvittaessa, mutta muuten työ halu-taan tehdä itsenäisesti. Motivaatioon esimies ei pysty vaikuttamaan niin paljon kuin asiakkaat ja sosiaalinen ympäristö. Antamalla kiitosta ja tunnustusta eli positiivisella palautteella esimies motivoi alaisiaan, mutta suoranaisilla palkkioilla on vain lyhytkestoinen vaikutus motivaatioon. Yksi tärkein motivaatiotekijä koko työnteolle on se, että työpaikalla viihtyy. Tavoitteet ja niihin pääseminen, aiheuttivat selkeästi suurimpia ongelmia motivaatioon liittyen.
Keywords: Esimiestyö; motivaatio; palkitseminen; alainen; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|