USA:n makrouutisten ja keskuspankin korkopäätösten vaikutus Latinalaisen Amerikan kehittyvien osakemarkkinoiden volatiliteetteihin - Aaltonen, Tomi (My University, 2011)
Tutkielman tarkoitus on selvittää USA:n makrouutisten ja keskuspankin (FED) korkopäätösten vaikutus Latinalaisen Amerikan osakemarkkinoiden volatiliteetteihin. Tutkittavat markkinat ovat: Argentiina, Brasilia, Chile, Meksiko ja Venezuela. Makrouutisten ja korkopäätösten vaikutusta tutkitaan koko aineiston pituudelta sekä jaksotettuna keskuspankin koronnosto- ja koronlaskukausien mukaisiin periodeihin. Aineisto kattaa makrouutiset vuosilta 2001–2009 ja korkopäätökset vuosilta 1994–2009. Tutkielman teoreettinen viitekehys liittyy tehokkaiden markkinoiden hypoteesiin, jonka mukaan pörssikurssit heijastavat jatkuvasti kaiken saatavilla olevan informaation. Koska kaikki osakekursseihin vaikuttava tieto on sijoittajien tie-dossa nykyhetkellä, osakekurssit voivat nousta tai laskea vain uuden informaation vaikutuksesta. Makrouutisten ja korkopäätösten vaikutuksen selvittämiseksi osakeindeksien päivittäisistä päätöskursseista lasketaan GARCH-volatiliteetit. Tämän jälkeen uutisten vaikutusta volatiliteettiin tutkitaan regressioanalyysillä, jossa jokaiselle uutiselle muodostetaan oma dummy-muuttuja. Tulosten mukaan, makrouutisten ja korkopäätösten vaikutus volatiliteettiin on vähäinen, kun tarkastelujaksona käytetään koko tutkimusperiodia. Jakamalla aineisto koronnostojen- ja laskujen mukaisiin periodeihin nähdään koronnostokauden aikana julkaistujen makrouutisten vaikuttavan volatiliteetteihin koronlaskukauden vastaavia enemmän. Yksittäisten makrouutisten merkittävyys kuitenkin vaihtelee markkinoiden välillä. Voimakkaimmin volatiliteettiin vaikuttavat makrouutiset ovat CPI, GDP ja ISM-indeksi. Keskuspankin koronnostoilla on selkeä vaikutus Argentiinan ja Brasilian osakemarkkinoihin. Kokonaisuudessaan Latinalaisen Amerikan osakemarkkinat vaikuttavat segmentoituneilta.
Keywords: FED; GARCH; kehittyvät markkinat; makrouutiset; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|