Rotaation vaikutus tilintarkastuksen laatuun ja tilintarkastajan riippumattomuuteen - Marttila, Ella (My University, 2020)
Tutkielman tavoitteena on selvittää kokeellisen tutkimuksen avulla, miten rotaatiokäytäntö vaikuttaa tilintarkastuksen laatuun ja tilintarkastajan riippumattomuuteen. Tutkielman aihe on ajankohtainen ja sen taustalla on EU:n 2014 julkaisema tilintarkastusuudistus, jonka myötä pakollinen tilintarkastusyhteisöjen rotaatio kymmenen vuoden välein tuli Suomessa voimaan tilikaudelle 2017. Rotaatiokäytännön vaikutuksia on tutkittu useita vuosikymmeniä. Tutkimustulokset ovat kuitenkin edelleen suhteellisen ristiriitaisia rotaatiokäytännön vaikutuksista tilintarkastuksen laatuun ja tilintarkastajan riippumattomuuteen, eikä yhteisymmärrykseen aiheen suhteen ole päästy. Rotaation nähdään vahvistavan tilintarkastajan riippumattomuutta, mikä vaikuttaa puolestaan positiivisesti tilintarkastuksen laatuun. Toisaalta rotaation sekä lyhyiden toimeksiantosuhteiden nähdään heikentävän asiakaskohtaista asiantuntijuutta ja sitä kautta tilintarkastuksen laatua. Tilintarkastajan riippumattomuuden on katsottu myös osassa tutkimuksista kärsivän lyhyiden toimeksiantosuhteiden seurauksena. Tässä tutkimuksessa tutkitaan, miten tilintarkastusyhteisön rotaatiokäytäntö vaikuttaa tilinpäätöksen käyttäjien kokemukseen tilintarkastuksen laadusta sekä tilintarkastajan riippumattomuudesta. Tutkimus kohdistettiin ei-ammattimaisille sijoittajille, eli kuluttajan asemassa oleville yksityishenkilöille, joiden pääasiallisena ammattina tai tulonlähteenä ei ole sijoittaminen. Kokeellisessa tutkimuksessa saatujen vastausten analysointiin ja hypoteesien testaamiseen käytettiin tilastollisena menetelmänä Mann-Whitneyn U-testiä. Tutkimuksessa saatujen tulosten perusteella tilintarkastusyhteisön rotaatiokäytännöllä tai sen pois jättämisellä ei ole tilastollisesti merkitsevää vaikutusta tilintarkastuksen koettuun laatuun tai tilintarkastajan koettuun riippumattomuuteen. Lisäksi tilintarkastajan toimikauden pituudella, ilman rajoittavaa rotaatiokäytäntöä, ei ole tutkimuksen tulosten perusteella merkitsevää vaikutusta tilintarkastuksen koettuun laatuun tai tilintarkastajan koettuun riippumattomuuteen. Yhteenvetona voidaan todeta, että muutokset tilintarkastusyhteisön rotaatiokäytännössä eivät vaikuta tutkitun sidosryhmän kokemukseen tilintarkastuksen laadusta tai tilintarkastajan riippumattomuudesta.
Keywords: tilintarkastus; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|