Tekoäly strategisessa päätöksenteossa riskienhallinnan työkaluna - Järvinen, Onni (My University, 2025)
Viime vuosina liiketoimintaympäristö ja siihen liittyvät riskit ovat olleet suuressa muutoksessa, jonka takia tekoälyn rooli päätöksenteossa ja riskienhallinnassa on kasvanut organisaatioissa. Tekoälyjärjestelmät pystyvät hyödyntämään suuria määriä dataa, joka on mahdollistanut nopeamman ja informatiivisemman tiedon osaksi päätöksentekoa. Tekoälyn hyödyntäminen strategisessa päätöksenteossa ja riskienhallinnassa on huomattu mahdollistavan organisaatioille kilpailuetua, mutta siihen liittyy myös paljon ongelmia ja haasteita, jotka organisaatioiden tulee huomioida kestävän kilpailukyvyn kehittämisessä. Tutkielman tarkoituksena on ollut tarkastella, miten tekoälyä voidaan hyödyntää strategisessa päätöksenteossa riskienhallinnan näkökulmasta. Tutkielmassa lukijalle on yritetty muodostaa selkeä kokonaiskuva siitä, miten strateginen päätöksenteko, riskienhallinta ja tekoäly kytkeytyvät yhteen kolmen tutkimuskysymyksen pohjalta. Ensimmäisenä tutkimuskysymyksenä tarkastellaan tekoälyn määritelmää ja teknologista kehitystä. Toisena riskienhallintaa ja siihen liittyviä käsitteitä sekä menetelmiä strategisen päätöksenteon näkökulmasta sekä viimeisenä tekoälyn hyödyntämistä strategisessa päätöksenteossa riskienhallinnan näkökulmasta. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, jossa on pyritty hyödyntämään ajankohtaisia tieteellisiä lähteitä. Tutkielmassa on kolme teoriaosuutta, joissa tarkastel-laan tekoälyä, strategista päätöksentekoa sekä riskienhallintaa. Riskienhallinnassa ja strategisessa päätöksenteossa pyritään vaikuttamaan organisaation pitkän aikavälin tavoitteisiin ja arvonluontiin. Riskienhallintaprosessin vaiheet auttavat organisaatiota tunnistamaan, arvioimaan ja käsittelemään riskejä sekä niiden seurauksia. Strategisessa päätöksenteossa hyödynnetään näistä vaiheista syntyvää tietoa ja tehdään pitkällä aikavälillä kannattavia ratkaisuja. Tekoäly ja sen kyky käsitellä suuria datamääriä yhdistää nämä kokonaisuudet, koska sen avulla tuotetaan analyysejä ja ennakoivaa tietoa, jota hyödynnetään osana riskienhallin-taa sekä strategista päätöksentekoa. Tekoälyn hyödyntämiseen liittyy kuitenkin paljon ongelmia ja haasteita, jotka organisaatioiden tulee huomioida. Tutkielman perusteella voidaan huomata, että tekoälyllä on jo tällä hetkellä suuri merkitys strategisessa päätöksenteossa ja riskienhallinnassa, mutta sen hyödyntäminen tulee olla inhimillistä ja kriittistä siihen liittyvien ongelmien ja haasteiden takia. Suuren datankäsittelykyvyn ansiosta tekoälyä pystytään hyödyntämään osana riskienhallintamenetelmiä, jotka tuottavat arvokasta tietoa ja analyysejä päätöksenteon tueksi. Tällä hetkellä tekoäly toimii kuitenkin erityisesti ihmistä tukevana järjestelmänä niin päätöksenteossa kuin riskienhallinnassa. Tekoäly siis tehostaa ja auttaa organisaatioita kohti tehokkaampaa ja enemmän informaatioon perustuvaa päätöksentekoa, mutta sen käyttäjien tulee tiedostaa siihen liittyvät haasteet.
Keywords: tekoäly; riskienhallinta; koneoppiminen; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|