Riskienhallinta toimitusketjun suorituskyvyn edistäjänä - Juntunen, Elias (My University, 2026)
Toimitusketjujen riskienhallinta on osa toimitusketjujen hallintaa ja välttämätön nykyisissä toimitusketjuissa kilpailukyvyn ja kustannustehokkuuden saavuttamiseksi. Toimitusketjujen hallinta on yhä monimutkaisempaa kilpailukykyä parantavien erilaisten toimitusketjustrategioiden myötä. Monimutkaisuutensa vuoksi toimitusketjut altistuvat yhä helpommin häiriöille, eli riskeille. Toimitusketjujen riskienhallintaa voidaan pitää toimitusketjujen hallinnan strategisena johtamistoimintona, sillä kasvavan merkityksen vuoksi se vaikuttaa yhä enemmän yritysten operatiiviseen, markkinalliseen ja taloudelliseen suorituskykyyn. Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena on tutkia toimitusketjujen riskienhallintaa sekä riskienhallinnan tavoitteita, ja riskienhallinnan merkitystä toimitusketjun suorituskyvyn edistäjänä. Tutkielma on rajattu kahteen eri tarkasteltavaan osa-alueeseen: riskienhallinnan tavoitteisiin ja riskienhallintaan toimitusketjun suorituskyvyn edistäjänä. Tutkielman tarkoituksena on luoda kattava kirjallisuuskatsaus toimitusketjujen riskienhallinnan nykytilasta ja yhteydestä suorituskykyyn. Riskienhallinta koostuu riskien tunnistamisesta, riskien arvioinnista, riskien käsittelystä ja riskien seurannasta. Näiden tekijöiden, sekä toimitusketjujen suorituskykyä mittaavien tekijöiden perusteella tutkielman tulososiosta etsittiin tarkasteltavaksi vuosina 2020–2025 julkaistuja tutkimuksia. Toimitusketjujen suorituskykyä mittaavina tekijöinä tutkielmassa otettiin huomioon laatu, aika, kustannukset, joustavuus, toimitusvarmuus ja tiedonjako. Riskienhallinta toimii potentiaalisena kilpailukyvyn ylläpitäjänä ja riskienhallintatarpeiden täyttävillä riskienhallintastrategioilla voidaan saavuttaa merkittävää kilpailuetua ja pitkän aikavälin menestystä. Toimitusketjuriskien minimoimisella voidaan positiivisesti vaikuttaa toimitusketjujen laatuun, läpimenoaikaan, joustavuuteen, kustannuksiin, toimitusvarmuuteen, tiedonhallintaan sekä toimitusketjujen resilienssiin. Riskienhallinnalla tavoitellaan toimitusketjun suorituskyvyn parantamista, minimoimalla toimitusketjuriskejä. Toimitusketjuriskien minimoimiseksi yritysten tulisi tavoitella yritysten omien riskienhallintatarpeiden täyttävien riskienhallintastrategioiden saavuttamista. Riskienhallinta toimii toimitusketjujen suorituskykyä edistävänä tekijänä, epäsuorasti resilienssin, tarkemmin joustavuuden ja redundanssin kautta. Riskienhallinnan osa-alueilla: riskienhallintaprosessilla, sisäisellä riskienhallinnalla sekä riskien lieventämisellä, on kaikilla tutkimusten mukaan merkittävä positiivinen vaikutus toimitusketjun suorituskykyyn vaikuttamalla muun muassa toimitusketjujen reagointikykyyn, joustavuuteen, tehokkuuteen ja laatuun.
Keywords: fi=Tuotantotalous (tekniikka)|en=Industrial Engineering and Management|; fi=Energia- ja informaatiotekniikan ohjelma|en=Degree Programme in Energy Technology and Information Technology|