Suomalaisten huonekaluliikkeiden alennusmyynnit - Kivimäki, Eero Johannes (My University, 2025)
Tässä kandidaatin tutkielmassa tavoitteena on selkeyttää miksi ja miten Suomalaiset huonekaluliikkeet suorittavat alennusmyynti kampanjoitaan. Suomalaisilla huonekaluliikkeillä on ollut tapana suorittaa hyvinkin massiivisia alennusmyyntikampanjoita, joista kuluttajan on vaikea pysyä perillä, että milloin tuotteet ovat oikeasti alennuksen kohteena. Tutkielmassa käydään läpi Suomalaisten huonekaluliikkeiden oikeustapauksia ja käsitellään niissä olevia kohtia kuluttajan näkökulmasta. Tutkielmassa käydään myös läpi markkinointiin ja alennusmyynteihin liittyviä lakeja ja tutkitaan niiden avulla kuinka oikeudenmukaisia Suomalaisten huonekaluliikkeiden alennusmyynnit oikein ovat. Alennusmyynnit ovat yleisiä kaikilla kaupan aloilla ja niiden oikeudenmukainen käyttäminen on molemmille kaupan osapuolille kannattavaa. Kaupanalan yrityksillä on monia syitä laittaa jotkin tietyt tuotteet alennusmyynnin kohteeksi esimerkiksi talvikausituotteet tulevat alennukseen talven jälkeen, koska liikkeiden täytyy saada tuotteet pois varastoistaan, jotta he pystyvät saamaan seuraavat kausituotteet myyntiin. Tämä on oikeudellisesti sallittua, mutta on tapauksia, jossa liikkeet suorittavat tällaisia alennusmyynti kampanjoita koko ajan tai yhtäjaksoisesti liian pitkään. Tällaisia tapauksia löytyy Suomesta monia, joissa kuluttaja-asiamies on vienyt käsiteltyjä tapauksiaan markkinaoikeuteen, jossa yrityksille on määrätty uhkasakkoja ja seuraamusmaksuja harhaanjohtavasta mainonnasta. Suurimpana käsitellystä tapauksista on kuluttaja-asiamiehen tapaus Maskun Kalustetaloa vastaan, jota tässä tutkielmassa käsitellään myös suuresti, jossa kuluttaja-asiamies haki ensimmäistä kertaa yritykselle seuraamusmaksua, koska Maskun kalustetalo Oy:hyn ei uhkasakot olleet tepsineet. Tavoitteena on siis selventää lukijalle, kuinka Suomalaiset huonekaluliikkeet ovat toimineet markkinoilla väärin ja ovat näin pystyneet harhaanjohtamaan keskivertokuluttajia tekemään ostopäätöksiä, joita he eivät olisi ilman alennuksia välttämättä tehneet. Vuoden 2023 voimaan tulleen tiukentuneen lainsäädännön avulla näitä ongelmia on yritetty myös poistaa, mutta tämä ei vielä ole onnistunut...
Keywords: markkinointi; hinnat; alennusmyynti; mainonta; kuluttajakäyttäytyminen; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|