Itsenäisesti ulkomaille hakeutuneiden työntekijöiden urapääoma - Nordlund, Mirja (My University, 2014)
Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää kuinka työkokemus ulkomailla kerryttää itsenäisesti ulkomaille hakeutuneiden työntekijöiden urapääomaa. Lisäksi selvitetään mitkä syyt ovat olleet ulkomaille hakeutumisen taustalla ja miten itsehakeutuneet ekspatriaatit näkivät ulkomaankokemuksen vaikuttavan tulevaisuuden urakehitykseen. Tutkimusote on kuvaileva ja aineisto kerättiin teemahaastattelujen avulla. Tutkimusotoksena oli kahdeksan itsenäisesti ulkomaille eri syistä hakeutunutta suomalaista työntekijää, jotka olivat parhaillaan työskentelemässä ulkomaankohteessa tai jo palanneet ulkomailta Suomeen. Tutkimuksen tulosten mukaan itsenäisesti ulkomaille hakeutuneiden urapääoma kehittyi sen jokaisella osa-alueella ulkomaakokemuksen seurauksena. Suurin vaikutus ulkomaan- kokemuksella oli itsenäisesti hakeutuneiden työntekijöiden henkilökohtaiseen kehittymiseen. Ulkomaille hakeutumisen syillä oli vaikutusta urapääoman kehittymiselle ja ulkomaankokemuksen tuottamiin hyötyihin tulevaisuutta ajatellen. Saavutetut hyödyt olivat positiivisempia uraorientoituneesti ulkomaille hakeutuneille, kuin henkilökohtaisista syistä muuttaneille. Havainto on merkittävä itsenäisesti ulkomaille hakeutuville työntekijöille, joilla on pyrkimyksenä tehokas kompetenssien kehittäminen. Myös monikansalliset organisaatiot tarvitsevat lisää tuntemusta itsenäisesti ulkomaille hakeutuneista työntekijöistä, jotka ovat potentiaalisia globaaleja johtajia ja omaavat resurssit kansainvälisissä tehtävissä toimimiseen. Organisaatioiden näkökulmasta olennaista on tunnistaa oikeanlaisia resursseja omaavat työntekijät, sitouttaa heidät sopiviin toimintoihin palvelukseensa sekä luoda heille soveltuvia kehittymismahdollisuuksia kansainvälisellä toimintakentällä. Tutkimuksesta on hyötyä paitsi ulkomaille hakeutuville työntekijöille, myös organisaatioille, joille itsehakeutuneet ekspatriaatit muodostavat kustannustehokkaan vaihtoehdon kansainvälisiä tehtäviä suorittamaan. Tämän tutkimuksen tulokset olivat yhtenevä aiempien tutkimusten kanssa, joiden mukaan ulkomaankokemus kerryttää urapääomaa. Poikkeuksena aiempiin tutkimuksiin, tämän tutkimuksen haastateltavista suurin osa ei kokenut ulkomaankokemuksen auttaneen seuraavan työn saamisessa. Huomattavaa kuitenkin on, että ulkomaille hakeutumisen syyt sekä tulevaisuuden uratavoitteet vaikuttavat ulkomaakokemuksesta saatuihin hyötyihin jatkouraa ajatellen.
Keywords: Itsenäisesti ulkomaille hakeutuneet työntekijät; itsehakeutunut ekspatriaatti; työura; rajaton ura; urapääoma; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|