Yhteiskuntavastuun vaikutus yrityksen taloudelliseen suorituskykyyn ; Pohjoismaiset pörssiyhtiöt - Kuusisto, Netta (My University, 2025)
Yhteiskuntavastuusta on viime vuosikymmenien aikana tullut merkittävä strateginen työkalu yrityksien päätöksentekijöille. Sidosryhmien vaatimusten kasvaessa yritykset, jotka ovat harjoittaneet yhteiskuntavastuuseen liittyviä käytäntöjä ovat saanet kilpailuedun muihin yrityksiin nähden. Yritykset huomioivat yhä enemmän vastuullisuuteen liittyviä käytäntöjä päivittäisessä liiketoiminnassaan ja suurempia päätöksiä tehdessään. Vastuullisuusraportoinnin merkitys jatkaa kasvuaan tulevaisuudessa ja perinteisen taloudellisen raportoinnin rinnalla läpinäkyvä vastuullisuusraportointi on merkittävä tekijä yrityksen sidosryhmille. Yhteiskuntavastuulle ei ole yhtenäistä määritelmää, mutta sen keskeisenä ajatuksena on se, että yritykset antavat takaisin yhteiskunnalle ja ympäristölle. Yhteiskuntavastuun ja taloudellisen suorituskyvyn välisestä suhteesta on tehty useita tutkimuksia ja aikaisempien tutkimusten tulokset ovat olleet ristiriitaisia. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää yhteiskuntavastuun ja taloudellisen suorituskyvyn välinen yhteys Pohjoismaisissa pörssiyhtiöissä. Pohjoismaat ovat mielenkiintoinen kohde, koska Pohjoismaita voidaan pitää edelläkävijöinä yhteiskuntavastuun osalta. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää myös, millä yhteiskuntavastuun osa-alueella on suurin vaikutus yrityksen taloudelliseen suorituskykyyn. Tutkielmassa käsitellään yhteiskuntavastuun eri määritelmiä, mittareita sekä raportointiin liittyviä käytäntöjä. Lisäksi teoriaosassa käsitellään aikaisempia tutkimuksia yhteiskuntavastuun ja taloudellisen suorituskyvyn välisestä yhteydestä. Tutkimuksen hypoteesi on muodostettu aikaisempien ristiriitaisten tutkimustulosten perusteella ja tutkimuksessa odotetaan yhteiskuntavastuun ja taloudellisen suorituskyvyn välille löytyvän joko negatiivinen tai positiivinen yhteys. Tutkielman empiirinen osa on toteutettu regressioanalyysilla. Tutkimuksen löydökset ovat osittain aiempien tutkimusten tulosten kaltaisia, sillä yhteiskuntavastuulla havaittiin olevan lievä positiivinen yhteys yrityksen taloudelliseen suorituskykyyn. Tässä tutkielmassa havaittiin kuitenkin, että osalla yhteiskuntavastuun osa alueiden mittareilla on lievä negatiivinen vaikutus yrityksen taloudelliseen suorituskykyyn. Kokonaisyhteiskuntavastuun mittarilla todettiin kuitenkin olevan positiivinen vaikutus ja näitä tuloksia voidaan pitää osittain luotettavina, koska tulokset ovat tilastollisesti melkein merkitseviä. Tutkimustulokset tarjoavat suuntaa antavan näkökulman yhteiskuntavastuun vaikutuksesta yrityksen taloudelliseen suorituskykyyn Pohjoismaisissa pörssiyhtiöissä vuosina 2017–2022.
Keywords: yhteiskuntavastuu; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|