Verovelvollisuus arvonlisäverotuksessa - Arkela, Jussi (My University, 2003)
Tutkimus käsittelee arvonlisäverovelvollisuuteen liittyviä säännöksiä ja verovelvollisuuden perusteita. Tutkielman aluksi tutkitaan verovelvollisuuden aiheuttavan toiminnan perusteita pääsäännön mukaan sekä yhteisöhankintaan, maahantuontiin ja omaan käyttöön liittyen. Sen lisäksi tutkimuksen kohteena on verosta vapautetun vähäisen toiminnan kysymykset verovelvollisuutta rajaavana toimintana sekä vapaaehtoinen hakeutuminen verovelvolliseksi. Tämän jälkeen tarkastellaan verovelvollisryhmiä, kuten yleishyödyllisiä yhteisöjä, uskonnollisia yhdyskuntia, ulkomaalaisia, julkisyhteisöjä, verovelvollisuusryhmiä, yhtymiä ja konkurssipesiä koskevaa erityistä sääntelyä. Tutkimuksessa selvitetään arvonlisäverolain käsitteistöä liittyen arvonlisäverovelvollisuuteen ja luodaan kuvaa verovelvollisuutta koskevien normien sisällöstä ja näihin liittyvistä erityiskysymyksistä. Tutkimuksessa selvitetään myös arvonlisäverovelvollisuuteen liittyvää oikeuskäytäntöä sekä siinä esiintyvää normitulkintaa.
Keywords: arvonlisävero; verovelvollisuus; fi=Talousoikeus|en=Business Law|