Organisaatiomuutoksen psykologisten ja sosiaalisten piirteiden johtaminen. Tutkimus Vaasan Keskussairaalan organisaatiomallin ja johtamisjärjestelmän muutoksesta - Vesalainen, Riikka (My University, 2017)
Tässä tutkimuksessa tutkitaan Vaasan keskussairaalan organisaatiomallin ja johtamisjärjestelmän muutosta ja muutoksen johtamista muutosprosessin psykologiset ja sosiaaliset piirteet huomioiden. Tutkimuksessa on yksi teoreettinen pääkysymys, jonka tarkoituksena oli selvittää mitä tarkoitetaan organisaatiomuutoksen psykologisilla ja sosiaalisilla piirteillä ja miten ne tulisi huomioida muutoksen johtamisessa. Lisäksi tutkimuksen käytännöllisinä tavoitteina oli empiirisen tutkimuksen kautta hakea vastauksia siihen, minkälaisia muutoskokemuksia organisaatiossa työskentelevillä esimiehillä (N=12) oli tapahtuneesta muutoksesta ja miten näitä muutoskokemuksia oli haastateltujen omien esimiesten toimesta käsitelty. Keskeiset käsitteet tutkimuksessa ovat organisaatiomuutos ja sen johtaminen. Organisaatiomuutosta käsitellään sekä yleisellä tasolla että asiantuntijaorganisaatioiden kontekstissa. Lisäksi avataan organisaatiomuutosten psykologisia ja sosiaalisia piirteitä. Muutoksen johtamista käsitellään myös ensin yleisellä tasolla, jonka jälkeen muutoksen johtamista tarkastellaan sosiaali- ja terveydenhuollon omien erityispiirteiden pohjalta. Lisäksi avataan johtajan tehtäviä psykologiseen ja sosiaaliseen muutosprosessiin liittyen. Tutkimus on laadullinen ja se toteutettiin kerronnallista haastattelua soveltaen. Haastatteluaineisto analysoitiin sekä teoria-, että aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla. Tuloksien raportoinnissa käytetään apuna taulukoita ja alkuperäisilmauksia. Tämän tutkimuksen mukaan muutoksen psykologisiin piirteisiin kuuluu erilaiset psykologista muutosprosessia kuvaavat vaihemallit. Muutoksen psykologiseen prosessiin kuuluu myös muutokseen reagoiminen, sen vastustaminen ja siihen sitoutuminen. Ihmisten persoonallisuudella on myös vaikutusta psykologiseen muutosprosessiin. Muutoksen sosiaalisiin piirteisiin liitettiin ryhmädynamiikka, eritoten muutoksessa muodostuneiden uusien ryhmien toiminta. Lisäksi sosiaalisiin piirteisiin katsottiin kuuluvaksi organisaatiokulttuurin muuttuminen muutoksen seurauksena ja kommunikaatio. Psykologisten piirteiden huomioimisessa muutoksen johtajan olisi hyvä tiedostaa se, että muutoksia vastustetaan aina tavalla tai toisella. Syyt vastustamisen taustalla olisi hyvä tiedostaa ja käsitellä. Johtaja voi edistää psykologista muutosprosessia myös auttamalla henkilöstöä sitoutumaan muutokseen tiettyjen johtajalle suunnattujen tehtävien avulla. Muutoksen johtajan olisi hyvä huomioida myös yksilölliset erot ihmisten persoonallisuuksissa, jotta työntekijöiden kyvyt ja potentiaali voitaisiin suunnata oikeisiin asioihin. Muutoksen sosiaalisten piirteiden huomioiminen edellyttää muutoksen johtajalta ennen kaikkea ryhmän johtamisen taitoja. Kommunikaation johtajan ja johdettavien välillä tulisi etenkin muutostilanteissa olla kaksisuuntaista. Myös organisaatiokulttuurissa tarvittavat muutokset ovat toteutettavissa johtajuuden keinoin, mutta se vaatii aikaa. Empiirisen osion tuloksien mukaan organisaatiossa työskentelevien esimiesten muutoskokemukset olivat hyvin moninaisia. Muutoskokemuksia joko, oli tai ei ollut käsitelty oman esimiehen kanssa. Muutoskokemuksia oli käsitelty eritavoin ja useissa eri tilanteissa. Muutoskokemusten käsittely yhdessä oman esimiehen kanssa koettiin tarpeelliseksi. Vaasan keskussairaalan johto voi hyödyntää tutkimustuloksia muutoksen loppuunsaattamisessa.
Keywords: Organisaatiomuutos; muutoksen johtaminen; psykologinen muutosprosessi; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|