Mukautettu tilintarkastuskertomus ja tilintarkastajan vaihtaminen suomalaisissa osakeyhtiöissä - Savolainen, Raisa (My University, 2007)
Tutkielman tarkoituksena oli tarkastella mukautettua tilintarkastuskertomusta ja tilintarkastajan vaihtamista suomalaisissa osakeyhtiöissä. Tutkielmassa pyrittiin selvittämään onko mukautetulla tilintarkastuskertomuksella ja tilintarkastajan vaihtamisella yhteyttä toisiinsa. Lisäksi tarkasteltiin tilintarkastajan koon vaikutusta mukautetun tilintarkastuskertomuksen antamiseen sekä sitä, vaikuttaako tilintarkastajan vaihtaminen mukautetun tilintarkastuskertomuksen saaneissa yrityksissä seuraavan vuoden tilintarkastuskertomuksen muotoon. Teoreettisen pohjustuksen tutkielmalle muodostivat tilintarkastajan vaihtamista ja mukautettua tilintarkastuskertomusta käsittelevät tutkimukset. Aineiston suomalaisten osakeyhtiöiden tarvittavat tiedot haettiin Voitto+ -tietokannasta. Koska tutkimusongelmat koskivat kahden muuttujan riippuvuutta toisistaan, valittiin testiksi khiin neliön riippumattomuustesti. Tutkielman mukaan mukautetun tilintarkastuskertomuksen ja tilintarkastajan vaihtamisen välillä ei ole riippuvuutta. Riippuvuutta ei löydy myöskään tutkittaessa pelkästään mukautetun tilintarkastuskertomuksen saaneita yrityksiä. Ei myöskään havaittu eroa big-4 –tilintarkastajien ja non-big-4 –tilintarkastajien todennäköisyydessä antaa mukautettu tilintarkastuskertomus.
Keywords: mukautettu tilintarkastuskertomus; tilintarkastajan vaihtaminen; big-4 -tilintarkastaja; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|