Ikäjohtaminen viiden sairaanhoitopiirin henkilöstökertomuksissa - Rantamäki, Eija (My University, 2019)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata työvoiman ikääntymistä viiden sairaanhoitopiirin henki-löstökertomuksissa 2014. Yli 50- vuotiaiden osuus kokonaistyövoimasta on ennustettu säilyvän muut-tumattomana vuoteen 2040 asti. Kuntahenkilöstö on siirtymässä eläkkeelle nopealla tahdilla koko Suomessa. Vuosina 2006─2020 kokonaismäärä eläkkeelle jäävälle henkilöstölle on yli 223 000 työnte-kijää, joten se tarkoittaa, että lähes puolet nykyisestä työvoimasta poistuu työmarkkinoilta samanaikai-sesti. Tutkimuksessa olivat mukana Kanta- Hämeen sairaanhoitopiiri, Varsinais- Suomen sairaanhoitopiiri, Etelä- Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, Pohjois- Savon sairaanhoitopiiri ja Pohjois- Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalveluiden kuntayhtymä. Tutkimuksen aineistona käytettiin sairaanhoitopiirien kotisivuilta Internetistä löytyneitä henkilöstökertomuksia 2014. Tutkimus on laadullinen, ja aineisto analysoitiin deduktiivisella sisällönanalyysillä ja kvantifioitiin työryhmä J. Ilmarisen ikäjohtamisen visioiden mu-kaan. Tutkimuskysymyksinä olivat: Ikäjohtaminen käsitteenä. Millaista strategista suunnittelua yleistä strate-giaa ja henkilöstökertomusta laadittaessa tarvitaan? Ja kuinka sairaanhoitopiirit voivat strategisesti kehittää ikäjohtamistaan? Tutkimusten perusteella ilmeistä oli, etteivät yksittäiset sairaanhoitopiirit olleet reagoineet ikääntymi-sen vaikutuksiin henkilöstökertomuksissaan. Kuitenkin muutospaineet kussakin organisaatiossa ovat kovat ja suurimmat henkilöstökustannukset aiheutuvat ikääntyneiden työntekijöiden palkkakustan-nuksista. Tulosten mukaan organisaatiot korostavat koulutus tarjontaa ja liikuntaa työntekijöilleen jaksamisen tueksi, mutta suunnitelmalliset ikäjohtamisen ohjelmat eivät tule esille henkilöstösuunnitelmissa.
Keywords: Ikääntyminen, ikäjohtaminen, strategia, strategian suunnittelu, osaaminen.; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|; Sosiaali- ja Terveyshallintotiede