Ilmastonmuutoksen hillintä ja muutokseen sopeutuminen : Tarkastelussa ilmastotyöhön liittyvät käsitteet, käsitejärjestelmät ja termit - Valli, Kaari (My University, 2023)
Tutkielmassa selvitettiin minkälaisia ilmastotyössä esiintyvät käsitteet, käsitejärjestelmät ja termit ovat. Ilmastotyöllä tarkoitettiin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi sekä ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi tehtävää työtä. Tutkimuskysymyksinä olivat minkälaisia käsitteitä ja käsitejärjestelmiä ilmastotyöhön liittyy, sekä minkälaisia ominaisuuksia ilmastotyöhön liittyvillä termeillä on. Tutkimusaineisto koostui Suomen ilmastolaista, Suomen ilmastopaneelin lausun- nosta ilmastolakiin, Ilmastonmuutos ja kunnat -oppaasta, Ilmasto-opas -sivustosta sekä kahdesta sanastosta. Tutkimusmenetelmänä käytettiin systemaattista käsiteanalyysia sekä termianalyysia. Käsiteanalyysin avulla selvitettiin ilmastotyöhön liittyvien käsitteiden kokonaiskuva sekä käsitteiden välisiä suhteita. Tutkielma osoitti, että ilmastotyö on laaja ja monitieteinen ala ja sen vuoksi siihen liittyy paljon yksityiskohtaista ja osin vaikeasti ymmärrettävää kieltä ja sisältöä. Tässä tutkielmassa käsitteiden ongelmiksi havaittiin niiden käsitteellinen epäselvyys ja epäjohdonmukaisuus. Käsitteiden epäselvyyttä oli esimerkiksi käsitteen ja termin välisessä suhteessa, kun käsitettä käytettiin laajemmassa merkityksessä kuin mihin termi viittaa. Käsiteanalyysin perusteella valittiin jatkotarkasteluun pieni otos termejä, jotka kuuluivat käsitekokonaisuuksiin ”hiili”, ”nielu” ja ”ilmasto”. Termianalyysilla tarkasteltiin valittujen termien ominaisuuksia arviointikysymysten avulla, jotka liittyivät termin muotoon ja rakenteeseen, termin ja käsitteen väliseen suhteeseen sekä termin tarkoituksenmukaisuuteen ja termin käyttöön. Tarkastelussa olevista termeistä löytyi ongelmia esimerkiksi termin ja käsitteen välisessä suhteessa, mikä voi viitata termien vakiintumattomuuteen ja käytön nopeaan lisääntymiseen yleisessä kielenkäytössä. Termeissä havaittiin myös ristiriitaisuutta ja läpinäkymättömyyttä. Tutkielma osoitti tarpeen selkeyttää ilmastotyöhön liittyviä käsitteitä ja termejä. Tieto ilmastonmuutoksen seurauksista ja vaikutuksista sekä ilmastotyön toimista lisääntyy ja tarkentuu jatkuvasti. Samalla syntyy uusia käsitteitä, joille on muodostettava uusia termejä. Myös jo käytössä olevien termien taustalla olevat käsitteet saattavat muuttua tiedon lisääntyessä ja muuttuessa. Määritelmien lisääminen lakeihin ja oppaisiin lisäisi ymmärrettävyyttä ja läpinäkyvyyttä sekä voisi vähentää käsitteiden ja termien epäjohdonmukaista käyttöä.
Keywords: terminologia; käsitteet; ilmastonmuutokset; sopeutuminen; käsiteanalyysi; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|; fi=Teknisen viestinnän maisteriohjelma|en=Master's Programme in Technical Communication|sv=Magisterprogrammet i teknisk kommunikation|