Vastuullinen vaatimustenmukaisuuden arviointi : Riskienhallinta maahantuonnissa - Taipalus, Maaria (My University, 2022)
Euroopan unionin tuotelainsäädäntö määrittää vaatimukset, joiden perusteella arvioidaan markkinoilla olevien CE-merkittyjen tuotteiden vaatimustenmukaisuutta. EU:n direktiivit ja standardit pyrkivät siihen, että talouden toimijat asettaisivat markkinoille vain vaatimustenmukaisia tuotteita. Maahantuojan on oltava perillä tuotteita koskevista vaatimuksista, kun tuotteita maahantuodaan Suomeen EU:n ulkopuolelta. Vaatimustenmukaisuuden arviointi on maahantuojan oman arvioinnin varassa. Maahantuoja kiinnittää tuotteeseen CE-merkinnän, jos lainsäädäntö tuotteeseen sellaisen merkinnän vaatii, ja jos vaatimustenmukaisuuden arviointi on suoritettu asianmukaisesti, ja tuote maahantuodaan Suomeen omalla tavaramerkillä. Tuotteeseen kiinnitetty CE-merkintä ei vielä kuitenkaan takaa tuotteen vaatimustenmukaisuutta. Jos maahantuoja epäonnistuu vaatimustenmukaisuuden arviointiprosessissa, markkinoilla voi olla EU:n säädösten vastaisia tuotteita. Tuotteiden takaisinvedot ja asiakkaiden vahingonkorvausvaatimukset voivat aiheuttaa pk-yritykselle suuriakin taloudellisia riskejä ja menetyksiä. Vastuullisen vaatimustenmukaisuuden arviointiprosessin suorittamiseen ei ole olemassa yhtä ainoaa tapaa ja lainsäädäntö jättää talouden toimijalle tulkinnanvaraa toimenpiteen suorittamiseen. Maahantuoja ei voi siirtää valmistajan vastuuta toiselle osapuolelle sopimuksenkaan avulla. Pk-yrityksellä on oltava erityisosaamista, jonka avulla vaatimustenmukaisuuden arviointi voidaan suorittaa vastuullisesti. Riittävän osaamisen puuttuessa arvioinnin suorittamiseen on käytettävä ulkopuolisen asiantuntijan apua. Tutkielmassa hyödynnetään kahta eri tutkimusmenetelmää ja niiden yhdistämisen avulla vaatimustenmukaisuuden arviointiprosessia arvioidaan riskienhallinnan näkökulmasta. Vaatimustenmukaisuuden arviointia tarkastellaan lainopin avulla. Liiketaloustieteellisen tutkimusmenetelmän avulla pyritään selvittämään, kuinka vastuullinen vaatimustenmukaisuuden arviointiprosessi etenee, jotta voidaan välttyä liiketoimintaa uhkaavilta riskeiltä yritystoiminnassa. Tutkielmassa hyödynnetään COSO-ERM-mallin tarjoamaa viitekehystä vastuullisen riskienhallintaprosessin kehittämisessä. Viitekehys on sopiva malli sisäisen valvontajärjestelmän kehittämiseen riskienhallinnassa. Tarkastelemalla riskienhallintaprosessia kokonaisuutena, pyritään kehittämään vastuullinen toimintatapa vaatimustenmukaisuuden arvioinnin suorittamiseen, minkä avulla voidaan välttyä turhilta riskeiltä yritystoiminnassa.
Keywords: riskienhallinta; arviointi; CE-merkintä; vaatimustenmukaisuus; vastuullisuus; tuonti; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|