VUOROVAIKUTTEINEN JOHTAMINEN JA Y-SUKUPOLVEN HOITAJIEN SITOUTUMINEN TYÖYHTEISÖÖN - Valtari, Ulla-Maria (My University, 2016)
Tämä sosiaali- ja terveyshallintotieteen pro gradu -tutkielma käsittelee Y-sukupolven nuorten käsityksiä vuorovaikutteisesta johtamisesta ja sen mahdollisesta vaikutuksesta nuorten sitoutumisessa työyhteisöön ja työpaikkaan. Kehityskeskustelu on yksi osa vuorovaikutteista johtamista. Tässä tutkielmassa tutkittiin nuorten ajatuksia ja odotuksia myös kehityskeskustelusta ja sen vaikutuksesta sitoutumiseen. Tutkielmassa tarkastelukulma on nuorten hoitajien sitoutuminen. Mielenkiinto lähteä tutkimaan nuoria ja heidän ajatuksiaan sitoutumisesta työyhteisöön lähti puhtaasti tutkijan mielenkiinnosta ja vuosien työkokemuksesta hoitoalalla. Suurten ikäluokkien jäädessä eläkkeelle on henkilökunnan vaihtuvuus suurta ja uusia, koko ajan nuorempia työntekijöitä tulee työyhteisöön. Nuoret työntekijät ovat suuri voimavara ja heihin panostetaan paljon. Kun nuoriin panostetaan ja heidät perehdytetään ja opastetaan työhön, heistä halutaan myös pitää kiinni. Nuorilla on tänä päivänä runsaasti mahdollisuuksia vaihtaa työpaikkaa, sillä työvoimapula hoitoalalla lisääntyy koko ajan. Hoitoalalla työajat eivät aina ole mielekkäät ja työ on sekä psyykkisesti että fyysisesti raskasta. Tämä luo haastetta tehdä työpaikasta sellainen, jossa nuoret haluavat jatkossakin työskennellä. Tutkimuksen teoreettisessa viitekehyksessä käsitellään vuorovaikutteista johtamista eri näkökulmista. Kehityskeskustelu nähdään vuorovaikutteisen johtamisen välineenä ja teoreettisessa osioissa tarkastellaan mitä kehityskeskustelu on ja mitkä ovat sen tavoitteet ja hyödyt. Sukupolvijaottelua käsitellään teoreettisessa osiossa lähinnä siltä kannalta, miten Y -sukupolvi eroaa muista sukupolvista ja mitä haasteita se luo johtamiseen. Työyhteisöön sitoutumisen osiossa mietitään niitä tekijöitä, jotka vaikuttavat työntekijän sitoutumiseen työyhteisöön ja työpaikkaan. Tutkimus on laadullinen tutkimus ja tutkimusmenetelmänä käytettiin teemahaastattelua. Haastateltavana oli 10 alle 30 -vuotiasta hoitajaa. Heillä oli työkokemusta lyhimmillään alle vuosi ja pisimmillään seitsemän vuotta. Haastattelut nauhoitettiin ja litteroitiin. Litteroinnin jälkeen ne järjesteltiin ja analysoitiin teemoittain. Teemoja oli kolme ja ne muodostuivat tutkielman tutkimusongelmista. Tutkimustulosten perusteella nuorille hoitajille on tärkeää päästä osaksi työyhteisöä ja tulla sen tasavertaiseksi jäseneksi. Nuorten mukaan esimiehen toiminnalla ja johtamistavalla on keskeinen rooli työyhteisön ilmapiirin luojana. Heille hyvä johtaminen merkitsee vuorovaikutusta, kaikkien työntekijöiden tasapuolista kohtelua ja heidän mielipiteidensä huomioonottamista työtä koskevissa asioissa. Nuoret toivoivat esimiehen olevan joustava ja antavan heille vastuuta ja mahdollisuuden näyttää osaamisensa. Nuorille kehityskeskustelu oli tärkeä osa vuorovaikutteista johtamista. Siinä he kokivat voivansa puhua avoimesti omista tavoitteistaan ja saavansa rakentavaa palautetta työstään. Nuoret olivat valmiita sitoutumaan työyhteisöön, jos se oli avoin, toimiva ja keskusteleva. Esimiehellä oli nuorten mukaan suuri merkitys hyvän työyhteisön rakentamisessa.
Keywords: vuorovaikutus; johtaminen; Y-sukupolvi; sitoutuminen; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|