Naistenlehtien kansikuvien välittämä naiskuva. Empiirinen analyysi vuosilta 2002 ja 2007. - Luukkala, Teija (My University, 2008)
Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaista naiskuvaa naistenlehtien kansikuvat välittävät. Tarkoituksena on selvittää, onko naiskuvassa tapahtunut muutosta ajallisesti ja onko naiskuva erilainen eri-ikäisille suunnatuissa naistenlehdissä. Tutkimuksen kohteena on neljä eri-ikäisille suunnattua naistenlehteä: Demi, Cosmopolitan, Anna ja Eeva. Näistä lehdistä tarkastelen kansikuvia ja niissä esiintyviä naisia vuosina 2002 ja 2007. Tutkin jokaisesta kansikuvasta, millainen nainen kuvassa on, millaisia piirteitä hänellä on ja minkälainen ihminen hän on. Näin pyrin luomaan yleistyksiä, millaista naiskuvaa tutkimuksen kohteena olleet naistenlehdet välittävät. Naistenlehtien kansikuvien välittämää naiskuvaa selvitän myös kyseisten lehtien päätoimittajia haastattelemalla. Tutkimusmenetelmänä käytän sisällönanalyysiä. Tutkimuksessa tarkastelen sekä kuvansisäisiä että kuvanulkoisia asioita. Kuvansisäisistä asioista tarkastelen naistenlehtien kansissa olleiden naisten kasvoja, ihoa, hiuksia, vartaloa ja vaatetusta. Kuvanulkoisista asioista tarkastelen asentoa, kuvakulmia, ikää sekä henkilöä yleisesti. Tutkimuksen perusteella on huomattavissa ero keskivertojen ja ääripäiden välillä; joidenkin ominaisuuksien suhteen naistenlehtien kansissa suositaan keskivertotuloksia, esimerkiksi nenän koon suhteen. Joidenkin ominaisuuksien kohdalla toinen ääripää korostuu tuloksissa, esimerkiksi hoikat ovat suositumpia kuin lihavat. Selkeitä eroja löytyy myös vanhemmille suunnattujen Annan ja Eevan sekä nuoremmille suunnattujen Demin ja Cosmopolitanin välillä. Tutkimuksessa mukana olleet nuoremmille suunnatut naistenlehdet vaikuttaisivatkin välittävän kapeampaa naiskuvaa kuin vanhemmille suunnatut. Tutkimuksen perusteella on luotavissa myös jokaiselle tutkimuksessa mukana olleelle naistenlehdelle oma naiskuvansa, joka on jokaisella lehdellä hieman toisistaan poikkeava.
Keywords: Naiskuva; naistenlehti; kansikuva; aikakauslehti; Demi; Cosmopolitan; Anna; Eeva; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|