Järjestelmäintegraatio valtion organisaatiossa: Erityistarkasteluna Vaasan yliopisto - Kokkonen-Metsola, Arja (My University, 2008)
Tietojärjestelmien välinen integraatio on viime aikoina muodostunut useissa organisaatioissa ajankohtaiseksi kehityskohteeksi. Organisaatiot miettivät miten tietojärjestelmiä olisi mahdollista hyödyntää tehokkaammin tukemaan yrityksen toimintaa. Tietojärjestelmien tulisi mukautua nopeammin liiketoiminnan asettamiin uusiin vaatimuksiin. Tutkielman tarkoituksena on perehtyä järjestelmäintegraatioon ja selvittää yliopistopalvelujen hallinnollisten tietojärjestelmien nykyinen integraatiotaso. Tutkielman alkuosassa kuvataan järjestelmäintegraatiotyypit, käytettävissä olevat teknologiavaihtoehdot sekä käyttöönottoprojekti. Sen jälkeen esitellään yliopistopalvelujen tietojärjestelmiä, niiden käyttötarkoitus, toiminnot, tiedot ja liitynnät muihin järjestelmiin ja sidosryhmiin. Loppuosassa kartoitetaan järjestelmien integraatiotasoa ja pohditaan jatkomahdollisuuksia järjestelmäintegraation eteenpäin viemiseksi. Valtionhallinnon suositukset ohjaavat käyttämään sovellusintegraatioratkaisuna palveluarkkitehtuurin mukaista mallia, jossa teknisenä ratkaisuna käytetään web-palveluja (Web Services). Ratkaisun avulla on hoidettavissa valtionhallinnon eri organisaatioiden välinen sähköinen asiointi. Yliopistopalveluiden tietojärjestelmien liityntäkartoituksen tulos päätyi siihen, ettei järjestelmäintegraatiota ole vielä toteutettu siinä merkityksessä, kuin määritelmä sen kuvaa. Järjestelmien väliset liitynnät on toteutettu point-to-point-linkkeinä ja määritelmän mukaan tulisi olla jokin tai joitain keskitettyjä pisteitä, joista tiedonsiirtoa ja tiedon muuntamista hallittaisiin.
Keywords: järjestelmäintegraatio; sovellusintegraatio; tiedonvaihto; väliohjelmisto; fi=Tietotekniikka (KTM)|en=Computer Science|