Ulkoistetun palkanlaskennan laatu - Lundström, Ulla (My University, 2008)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää onko palkanlaskennan laadussa eroa ennen ulkoistamista ja sen jälkeen. Lisäksi tutkimuksessa haluttiin selvittää millaista ulkoistettu palkanlaskenta on laadultaan. Kirjallisuuskatsauksessa kerrotaan ulkoistamisen ilmiöstä, aluksi yleisesti ja siitä tarkentuen palkanlaskennan ulkoistamisen pohdintaan. Laatua käsitellään talousteorian näkökulmasta ja kerrotaan laadukkaan palvelun muodostumisesta. Tutkimus on kvantitatiivinen tutkimus, jonka empiirinen osuus on kerätty kyselylomakkeilla. Tutkimuksen tapauksena on konsernin sisäinen ulkoistaminen, jolloin tietoa kerättiin sekä konsernin sisäisen palvelukeskuksen palkanlaskijoilta että asiakasyksikön palkansaajilta. Asiakastyytyväisyyskyselyn fokus oli laatuun painottuvissa osissa. Tutkimusta rikastuttamaan laatua tutkittiin osittain ennen ja jälkeen ulkoistamista-aspektien suhteen. Palkansaajat kokivat ulkoistetun palkanlaskentansa melko laadukkaaksi. Tällä hetkellä palkanlaskijoiden kohteliaisuutta ja viestintää pidettiin laadukkaana, vastakohtaisesti yhteydenpidon vaikeus palkanlaskijaan nähtiin laatuun tällä hetkellä negatiivisesti vaikuttavana tekijänä. Palkanlaskennan toiminnoista oltiin tällä hetkellä tyytyväisiä palkanlaskennan sujuvuuteen ja asiakaspalveluun. Palkkahallinnon tuottamien raporttien laatu puolestaan nähtiin heikkona. Lisäksi palkansaajat ovat keskimäärin melko tyytyväisiä tällä hetkellä saamaansa palkanlaskentapalveluun. Verrattaessa tämän hetkistä palkanlaskentaa aiempaan, yksikön sisällä tehtyyn, laatu on selvästi heikentynyt. Tutkimuksessa selvisi, että laadulla palkanlaskennan yhteydessä tarkoitetaan sovituissa toimitusajoissa pitäytymistä, palkanlaskennan oikeellisuuden varmistamista, henkilökunnan ammattitaitoa, asiakkaan liiketoimintayksikön tuntemista, ystävällistä asiakaspalvelua ja järjestelmien toimivuutta.
Keywords: Ulkoistaminen; Palkanlaskenta; Laatu; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|