Sell in May and go away -anomalia pohjoismaisilla arvopaperimarkkinoilla - Antila, Juho (My University, 2016)
Tutkielmassa tutustutaan ensimmäisen kerran vuonna 1964 osakemarkkinoilla havaittuun poikkeukselliseen ilmiöön nimeltä Sell in May and go away -anomalia. Anomalian mukaan sijoittamalla marras–huhtikuun väliselle jaksolle ja olemalla markkinoilta pois touko–lokakuun välinen aika on mahdollista saavuttaa ylisuuria tuottoja vähäisemmällä riskillä. Tämän ei kuitenkaan pitäisi olla mahdollista markkinoilla jotka toimivat tehokkaasti. Tutkielmassa selvitetään anomalian esiintyvyyttä ja pysyvyyttä pohjoismaisissa pörsseissä (pois lukien Islanti) sekä ilmiön hyödyntämistä sijoitusstrategiana. Tutkimuksen teoreettinen osuus koostuu tehokkaiden markkinoiden hypoteesista, markkinatehokkuuden eri asteista sekä muista osakemarkkinoilla havaituista poikkeamista Sell in May -anomalian lisäksi. Tutkielman empiirisessä osuudessa hyödynnetään pohjoismaisten pörssien markkina-arvopainotettuja osakeindeksejä OMXH 25, OMXS 30, OMXC 20 ja OBX. Tutkimuksessa on mukana vertailukelpoisuuden vuoksi yksi osakemarkkinoiden tunnetuimmista ja markkinatehokkaimmista indekseistä, S&P 500. Tutkimuksessa tarkastellaan tutkimusväliä 1991–2015. Lisäksi tutkimusväli on jaettu kahteen yhtä pitkään osaperiodiin, jotta ilmiön pysyvyyttä yli ajan on mahdollista tarkastella. Indeksejä tutkittiin niin perinteisellä Excel-taulukkolaskelmaohjelmalla tulkitsemalla logaritmisia kuukausituottoja ja graafeja kuin tilastotieteellisin menetelmin EViews-ohjelmassa. Tutkittavien indeksien osalta Sell in May and go away -anomalia havaittiin tilastollisesti merkitsevänä pohjoismaisissa indekseissä koko tutkimusväliä tarkasteltaessa. Yhdysvaltojen osakemarkkinoilta tilastollista merkitsevyyttä ei löytynyt. Hyödynnettäessä anomaliaa sijoitusstrategiana saavutettiin sillä merkittäviä tuottoeroja verrattuna osta ja pidä -strategiaan Suomen, Ruotsin ja Norjan osakemarkkinoilla. Tanskan ja Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla tuottoerot jäivät pienemmiksi. Havaintojen perusteella Yhdysvaltojen osakemarkkinat toimivat tehokkaammin kuin pörssit Pohjoismaissa.
Keywords: Anomalia; Sell in May; markkinoiden tehokkuus; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|