Uhkapelaamisen taloudellinen merkitys Suomessa : Tarkastelussa Veikkauksen pelaajat ja edunsaajat - Virtanen, Mikko (My University, 2022)
Uhkapelaamisella on suomalaisessa kulttuurissa ja yhteiskunnassa merkittävä asema. Uhkapelaamisesta hyötyvät uhkapelaaja, joka saa henkisen hyödyn tyydyttämällä pelihalunsa ja pelintarjoaja, joka saa merkittävän rahallisen hyödyn. Nykypäivänä internet tarjoaa paljon pelintarjoajia, koska kyseisessä asemassa ei käytännössä pysty mitenkään häviämään rahojaan. Suomen uhkapelimarkkinat ovat todella haluttu paikka ulkomaalaisten pelintarjoajien keskuudessa, mutta meillä on Suomessa eri arpajaislait säätämässä sen puolesta, että yksikään toinen pelintarjoaja kuin Veikkaus ei pysty maassa konkreettisesti toimimaan. Uhkapeliala on kasvanut todella paljon viimeisen 10 vuoden aikana niin Suomessa kuin maailmalla ja sen taloudellinen vaikutus kohdemaan tai alueen talouteen on myös merkittävä. Koronaviruspandemian ollessa maailmalla yritystoimintaa vaikeuttavana tekijänä, on uhkapelaaminen muuntautunut ja siirtynyt kivijalkamyymälöistä enemmän verkkoon. Ihmiset pystyvät nykypäivänä vaivattomasti kännykällään tekemään kaiken saman, minkä lähin vedonlyöntipiste tarjoaa. Tässä tutkielmassa käydään läpi uhkapelaamisen peruskäsitteet, nykytilanne Suomessa, uhkapelaamisen kasvua, uhkapelaamisen taloudellista merkitystä, Veikkauksen uhkapelaamisesta saatuja tuloja ja niiden käyttöä. Tutkielmassa pyritään vastaamaan mahdollisimman kattavasti tutkimuskysymykseen: Mikä on uhkapelaamisen taloudellinen merkitys Suomessa ja miten paljon suomalaiset harjoittavat uhkapelaamista verrattuna muihin maihin. Tutkielmassa käytettiin materiaalina kirjoitettuja ja elektronista tieteiskirjallisuutta. Tutkielmassa hyödynnettiin peliyhtiöiden vuosikertomuksia sekä empiriaosuudessa haastateltuja kolmea uhkapelaamisen ammattipelaajaa. Johtopäätöksinä voidaan sanoa, että uhkapelaamisella on todella merkittävä taloudellinen asema Suomessa, ja monessa muussakin maassa. Veikkaus pyrkii vakiinnuttamaan asemaansa yhä kovenevassa kilpailutilanteessa Suomen uhkapelimarkkinoilla uudella arpajaislailla, mutta sen voimaan tulemista jäädään seuraamaan. Veikkauksen on nykyisellä toimintatavallaan mahdotonta kilpailla ulkomaisille pelintarjoajille, joten Veikkaukselle uusi arpajaislaki tulisi olemaan lottovoitto. Suomelle paras uhkapelijärjestelmä tulisi olemaan nykyinen tilanne, jossa Veikkaus toimii monopoliasemassa manner-Suomessa, mutta internetin puolella ihmiset pystyvät etsimään itselleen parhaimman vaihtoehdon eri pelintarjoajista. Veikkaus pystyy näin säilyttämään merkittävän taloudellisen asemansa ja suomalaiset voivat silti nauttia parhaista vaihtoehdoista harrastaessaan uhkapelaamista.
Keywords: rahapelit; veikkauspelit; uhkapelit; taloudelliset vaikutukset; vedonlyönti; kansantalous; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|