Jalkapallojoukkueen markkina-arvon ja kilpailullisen menestyksen välinen yhteys : Tarkastelussa Suomen Veikkausliigajoukkueet 2015-2025 - Virtanen, Tuukka (My University, 2026)
Tässä tutkielmassa selvitetään jalkapallojoukkueen markkina-arvon ja joukkueen saavuttaman kilpailullisen menestyksen välistä yhteyttä. Tarkastelussa on Suomen korkeimman jalkapallosarjatason, Veikkausliigan, joukkueet kausien 2015–2025 aikana. Tutkimus on ajankohtainen ja mielenkiintoinen, koska jalkapallosta on kasvanut viime vuosikymmenien aikana globaalia ja merkittävää liiketoimintaa. Urheilullinen liiketoiminta eroaa perinteisestä liiketoiminnasta ja Veikkausliigan taloudelliset resurssit ovat globaalin trendin mukaan kasvaneet viime vuosikymmeninä. Tutkimuksen aineisto koostuu kaikkien Veikkausliigassa kausina 2015–2025 pelanneiden joukkueiden markkina-arvoista, ulkomaalaispelaajien osuudesta, saavutetuista pisteistä per ottelu, sekä joukkueen keski-iästä. Veikkausliigan rakenne ja otteluiden määrä on muuttunut tarkasteltavan ajanjakson aikana ja tästä syystä tarkastelussa ovat joukkueiden lopullisten pisteiden tai sijoituksen sijasta ottelupistekeskiarvo (PPG). Menestystä mittaava muuttuja on PPG-arvo ja selittäviä muuttujia joukkueen markkina-arvo, ulkomaalaispelaajien osuus, sekä joukkueen keski-ikä. Joukkueen kilpailullisen menestyksen ja markkina-arvon välillä havaitaan tilastollisesti merkitsevä ja positiivinen yhteys. Tämä on linjassa aikaisemmin aiheesta tehtyjen tutkimusten kanssa, vaikka Veikkausliiga eroaa rakenteeltaan ja taloudellisten resurssiensa osalta osittain merkittävästikin muista Euroopan sarjoista. Tutkimuksessa havaitaan, että markkina-arvo ja ulkomaalaisten pelaajien osuus ovat tilastollisesti merkittäviä muuttujia. Joukkueen keski-ikä puolestaan ei ole. Samalla kuitenkin huomataan, että muuttujien välillä on kaksisuuntainen yhteys, jolloin ei voida todeta suoraan, että joukkueen suurempi markkina-arvo johtaa parempaan kilpailulliseen menestykseen Veikkausliigassa. Taloudellisten resurssien epätasainen jakautuminen ja erot resurssien hyödyntämisen tehokkuudessa luovat epätasapainoa joukkueiden kilpailulliselle menestykselle. Tutkimuksessa havaittiin joukkueita, jotka ovat yli- ja alisuoriutuneet tarkasteltavan ajanjakson aikana. Osa joukkueista kykeni parempaan kilpailulliseen menestykseen, kuin mitä sen markkina-arvo olisi ennen kautta antanut olettaa.
Keywords: jalkapallo; markkina-arvo; urheilu; Veikkausliiga; liiketoiminta; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|