Organisaation kyky omaksua tekoälyä markkinoinnin tuottavuuden ja tehokkuuden kasvattamiseksi : Case: Inhouse B2B-markkinointi - Ylimäki, Juha (My University, 2024)
Tekoälyn nopea kehitys ja sen potentiaali tuottavuuden ja tehokkuuden kasvattamiseksi on alettu tunnistaa yhä laajemmin organisaatioissa. Organisaatioille on keskeistä kehittää kyvykkyyksiään omaksuakseen tekoälyä B2B-markkinointiin. Tutkimuksen tavoitteena oli tutkia ja analysoida miten organisaatiot voivat parantaa tekoälyn omaksumista B2B-markkinoinnissa tuottavuuden ja tehokkuuden kasvattamiseksi. Tavoitetta lähestyttiin tapaustutkimuksen keinoin analysoimalla tapausyrityksen toimintoja sekä keräämällä kokemuksia eri organisaatioilta. Lisäksi pyrittiin tunnistamaan mahdollisia esteitä ja haasteita, jotka voivat vaikuttaa negatiivisesti tekoälyn integrointiin. Empiirisessä tutkimuksessa haastateltiin kolmea tekoälyasiantuntijaa eri organisaatioista sekä kolmea tapausyrityksen markkinointitiimin jäsentä. Laadullisen tapaustutkimuksen avulla pyrittiin löytämään korrelaatioita, tunnistamaan parhaita käytäntöjä ja toimintamalleja tekoälyn omaksumiseksi. Aineisto kerättiin puolistrukturoiduilla haastatteluilla, analysoitiin teemoittain ja havainnot kategorisoitiin teoreettisen viitekehyksen mukaan. Tutkimustulosten perusteella voidaan todeta, että organisaation kykyä omaksua tekoälyä tuottavuuden ja tehokkuuden kasvattamiseksi ei paranna yksittäinen tekijä, vaan se koostuu useista merkittävien tekijöiden joukosta. Keskeisiä ovat esimerkiksi johdon tuki, avoin ja kokeileva yrityskulttuuri, kyky tunnistaa ja soveltaa merkityksellistä tietoa, uuden tiedon hankkiminen, resurssit, hyvien käytäntöjen jakaminen sisäisesti, tulosten mittaaminen sekä selkeät prosessit tekoälyn omaksumiseksi. Yksilön oma motivaatio ja asenne voi olla merkittävä positiivinen tekijä tekoälyn omaksumisessa. Lisäksi tekoälyn hyötyjä tulisi voida mitata ja osoittaa selkeästi hyödyt, koska koetun hyödyllisyyden ja omaksumisen välillä on selkeä yhteys, mikä tarkoittaa, että tieto työn tuloksista parantaa yksilön motivaatiota ja sitä kautta kykyä omaksua tekoälyä päivittäisiin työtehtäviin. Yksilön rooli on keskeinen, sillä suurin ulosmitattu hyöty saadaan lopulta tekoälyn käyttäjien kautta. Haasteiksi ja uhkiksi tekoälyn omaksumisessa tunnistettiin sisäisiä ja ulkoisia uhkia, näistä keskeisimpiä olivat tekoälysovellusten tietoturva, eettisyys, lainsäädäntö. Organisaatiossa resurssit johtaminen, osaaminen, sekä asenteet ja ennakkoluulot.
Keywords: tekoäly; tuottavuus; fi=Markkinointi|en=Marketing|; fi=Markkinoinnin johtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Marketing Management|