Tekoälyn vaikutus globaalien toimitusketjujen tehokkuuteen : Koneoppiminen, syväoppiminen ja NLP - Kemppi, Onni (My University, 2025)
Tutkielman tavoitteena on tutkia, kuinka tekoäly vaikuttaa toimitusketjuihin. Se on toteutettu kirjallisuuskatsauksena ja tarkastelu keskittyy erityisesti kysynnän ennustamiseen, varastonhal lintaan, logistiikan optimointiin ja resilienssiin. Tulosten mukaan tekoälyllä on mittavia vaikutuk sia toimitusketjujen eri prosessien tehokkuuden kehittämiseen. Koneoppimismallit kykenevät lukemaan riippuvuuksia, joihin perinteiset menetelmät eivät yhtä tehokkaasti kykene. Haasteita tekoälyn käytössä on datan laatu, monimutkaisuus, osaaminen ja päätösten perusteleminen. Johtopäätöksenä tutkielman perusteella voi todeta, että tekoälyn integroinnilla on selkeä po tentiaali tehostamisessa, mutta se vaatii yrityksiltä muutoksia, pääomaa ja osaamista, joten on myös todennäköistä, että yritykset, jotka voisivat hyötyä siitä eivät ole valmiita sitä ottamaan käyttöönsä. Tutkielma pyrkii luomaan selkeän kokonaiskuvan tekoälyn roolista ja luo pohjaa tu levalle tutkimukselle nopeasti kehittyvällä alueella.
Keywords: fi=Tuotantotalous (kauppatieteet)|en=Industrial Management|; fi=Tuotantotalouden ja tietojärjestelmätieteen kandidaattiohjelma|en=Bachelor’s Programme in Industrial Management and Information Systems|