Strategic changes prior to an Initial Public Offering : Multiple case study - Vaarala, Elina (My University, 2023)
Tämä opinnäytetyö tutkii strategisia muutoksia ennen listautumista julkiseksi yhtiöksi. Tavoitteena on hakea ymmärrystä, mitä strategisia toimia yritykset käyttävät muuttaakseen strategioitaan ennen listautumista. Tutkimus toteutetaan tutkimalla kolmen tapausyrityksen strategisia toimia kuuden vuoden ajan jaksolla ennen yritysten listautumista Helsingin pörssin päälistalle vuonna 2021. Opinnäytetyön teoreettinen pohja rakentuu strategisen muutoksen teorian ja listautumisen teorian ympärille, joiden pohjalta tutkimuksessa pyritään muodostamaan synteesi ja luomaan teoreettinen viitekehys, jota voidaan myöhemmin tutkimuksessa käyttää niin datan ymmärtämisessä kuin löydösten keräämisessä ja luokittelussa. Tutkimuksessa käytetään useista lähteistä kerättyä toissijaista kirjoitettua dataa kuten tapausyritysten vuosikertomuksia, tilinpäätöksiä, tiedotteita sekä listautumisen yhteydessä julkaistuja listautumisesitteitä. Data analysoidaan kvalitatiivista sisältöanalyysimenetelmää hyödyntäen. Kaikki tapaukset analysoidaan ensiksi yksitellen muodostaen kaikista tapauksista aikajanat. Aikajanoihin nostetaan datasta tapausyritysten tekemät strategiset toimet aina vuodesta 2015 hetkeen, johon mennessä tapausyritykset jättivät listautumisen rekisteröinti ilmoitukset vuonna 2021. Tapauskohtaisten analyysien jälkeen tehdään tapausten välinen analyysi, jossa pyritään löytämään samankaltaisuuksia ja erilaisuuksia tapausyritysten strategisten toimien väliltä, joiden voidaan katsoa muuttaneen yrityksen pitkän ajan suuntaa. Tutkimuksessa löydettiin, että yritykset muuttavat pitkän ajan suuntaansa useita strategisia toimia käyttäen ennen listautumista. Tapausyritysten matkat kohti listautumisia ovat uniikkeja mutta silti toimien väliltä pystyttiin löytämään yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia. Ensinnäkin kaikki tapausyritykset tekivät kolmen erityyppisiä muutoksia: mukautuvia, rakentavia ja vallankumouksellisia muutoksia. Yhdenkään yrityksen ei havaittu tehneen evoluutio tyyppisiä muutoksia tarkasteluajanjakson aikana. Toiseksi kaikki yritykset muuttivat strategista suuntaansa vaihtamalla hallituksen ja ylimmän johdon jäseniä. Kaikki tapausyritykset palkkasivat hallitukseen jäsenen julkisen yhtiön taustalla sekä vaihtoivat talousjohtajan. Kolmanneksi kaikki yritykset tekivät investointeja toiminnanohjauksen tai tehokkuuden parantamiseen, muuttivat rahoitusrakennettaan sekä kehittivät raportointiaan ja ulosantiaan. Neljänneksi kaikki yritykset jatkoivat toimintansa kehittämistä jatkuvilla yritykselle ja toimialalle tyypillisillä tavoilla kuten laajentamalla myyntiverkostoaan tai lanseeraamalla uusia tuotelinjoja nousevien asiakastarpeiden mukaisesti. Yritysten väliltä löytyi myös eroavaisuuksia, joista erimerkkejä ovat yritysostot, toimitusjohtajan vaihdokset ja kansainvälistyminen. Määrällisesti suurin osa strategisista toimista tehtiin yrityksissä noin kaksi vuotta ennen listautumisia mutta viitteitä listautumiseen valmistelusta voidaan nähdä tapahtuneen jo hyvissä ajoin ennen tätä.
Keywords: listautuminen; pörssit; muutosjohtaminen; strategiatyö; yritysstrategiat; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; Master’s Programme in Strategic Business Development