Viljelijät ja EU vastakkain. Maataloustukiuudistuksen metaforat sanomalehden pääkirjoituksissa ja yleisönosastolla - Nikko, Susanna (My University, 2005)
Tämän tutkielman tarkoituksena on tarkastella metaforia, joita käytetään sanomalehdissä EU:n maataloustukiuudistuksesta puhuttaessa. Tarkoituksena on selvittää, välittyykö pääkirjoitusten linja tietystä asiasta metaforien muodossa yleisönosastollekin sekä millaisin metaforin asiasta keskustellaan saman lehden pääkirjoituksissa ja yleisönosastolla. Tutkimusaineistona on sanomalehti Ilkassa 1.9.2003-21.12.2003 sekä 1.5.2004-31.8.2005 ilmestyneet pääkirjoitukset ja ja yleisönosaston kirjoitukset, jotka käsittelevät EU:n maataloustukiuudistusta Suomessa. Aihe on ajankohtainen, sillä tukiuudistusneuvottelut jatkuvat edelleen vuonna 2005. Lisäksi kyse on mieliä kuohuttaneesta asiasta, josta lukijat ja Ilkka-lehti ovat oletettavasti samaan mieltä. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys pohjautuu kognitiiviseen metaforateoriaan. Kognitiivista metaforateoriaa sovelletaan aiheeseen sopivien metaforien tunnistamiseen ja luokitteluun sopivammaksi. Aineisto jaetaan kolmee päämetaforaluokkaan, jotka ovat taistelu- ja pelimetaforat, sanonnat ja historialliset metaforat sekä kehollisfyysiset metaforat. Nämä jaetaan vielä yhdeksään alaluokkaan. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että sanomalehti Ilkan pääkirjoituksissa ja yleisönosastolla käytettiin samanlaisia metaforia maataloustukiuudistuksista. Metaforat olivat kielteisiä, kuten myös lehden yleinen suhtautuminen aiheeseen. Aineistosta löytyi ainoastaan kaksi pääkirjoitusta, joissa käsiteltiin tukiuudistuksen myönteisiä puolia. Ilkan kielteisellä linjalla saattaa olla vaikutusta lukijoihin niin, että he eivät löydä asiasta myönteisiä puolia. Jos samoja metaforia käytettiin sekä pääkirjoituksissa että yleisönosastolla, niitä käytettiin ajallisesti ensin pääkirjoituksissa, josta lukijat ovat saattaneet poimia ne yleisönosastolle. Pääkirjoituksissa oli myös metaforia, joita ei ollut yleisönosastolla ja toisinpäin. Yhteisiä metaforia olivat esimerkiksi taisteluita kuvaavat strukturaaliset metaforat. "Omia" metaforia ovat pääkirjoituksissa käytetty maataloustukikuilu, kun taas yleisönosastolla EU personoitui henkilöksi tai olioksi.
Keywords: Maatalouspolitiikka; metafora; pääkirjoitukset; yleisönosastot; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|; fi=Multimediajärjestelmien ja teknisen viestinnän koulutusohjelma|en=Multimedia Systems and Technical Communication|