Sosiaalisen median vaikuttajan tuloverotus : Tarkastelussa tuotelahjojen veronalaisuus ja vähennyskelpoiset menot - Saarinen, Lotte; Sakkara, Sofie (My University, 2025)
Tutkielma käsittelee sosiaalisen median vaikuttajien tuloverotusta. Tutkimuksen tavoitteena on analysoida ja havainnollistaa somevaikuttajien tuloverotusta ja somevaikuttajien saamien tuotelahjojen veronalaisuutta Suomessa. Tutkielma vastaa tarpeeseen lisätä ymmärrystä ilmiön verotuksellisista ulottuvuuksista sekä luo viitekehyksen jatkotarkastelulle. Tutkielma toteutetaan kirjallisuuskatsauksena. Sosiaalisen median vaikuttaja on henkilö, joka on saavuttanut uskottavuutta ja merkittävän seuraajamäärän sosiaalisen median alustoilla. Sosiaalisen median vaikuttaja hyödyntää asemaansa vaikuttaakseen yleisön mielipiteisiin ja kulutustottumuksiin. Sosiaalisen median vaikuttajat tekevät usein kaupallisia yhteistöitä yritysten kanssa, herättävät kiinnostusta eri tuotteita ja palveluita kohtaan sekä kannustavat seuraajiaan niiden kokeilemiseen. Tämä on keskeinen osa vaikuttajamarkkinointia. Tuotelahjojen antaminen perustuu brändien tunnettavuuden kasvattamiseen ja kuluttajakäyttäytymiseen vaikuttamiseen. Mikäli tuotelahja liittyy kaupalliseen yhteistyöhön tai sillä on taloudellista arvoa, se katsotaan veronalaiseksi tuloksi. Suomessa tuloverotus perustuu nettotulon verottamiseen, ja verovelvollisella on oikeus vähentää tulojen hankkimisesta tai säilyttämisestä aiheutuneet menot verotuksessa. Tämä koskee myös somevaikuttajia, joiden vähennysoikeudet vaihtelevat sen mukaan, toimiiko henkilö yksityishenkilönä vai toiminimiyrittäjänä. Mikäli etu liittyy vastikkeelliseen yhteistyöhön, se ilmoitetaan verotuksessa ansiotulona tai elinkeinotulona. Alennukset ja tuotelahjat ovat veronalaista tuloa, jos ne perustuvat somenäkyvyyteen tai poikkeavat tavanomaisista kuluttajaeduista. Vähennyskelpoisuus edellyttää selkeää dokumentointia tuotteen käyttötarkoituksesta ja käytön jakautumisesta yksityisen ja ammatillisen käytön välille. Sisällön tuottaminen sosiaaliseen mediaan ja sosiaalisen median vaikuttajien rahallinen hyötyminen toiminnasta on suhteellisen uusi ilmiö, jonka nopea kasvu on luonut uudenlaisia haasteita verotukselle. Ilmiön tuoreus näkyy siinä, että sosiaalisen median vaikuttajille on tarjolla vain rajallisesti kohdennettua ja käytännönläheistä tietoa. Sosiaalisen median vaikuttajien verotuskäytännöt perustuvatkin suurimmaksi osaksi yleisiin tuloverotuskäytäntöihin, joita sovelletaan tapauskohtaisesti. Opinnäytetyö on suoritettu parityönä. Molemmat opiskelijat ovat osallistuneet työn suunnitteluun, toteutukseen ja kirjoittamiseen yhtä suurella työpanoksella.
Keywords: somevaikuttajat; vaikuttajamarkkinointi; tuloverolaki; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|