Tilinpäätösanalyysin hyödyntäminen osakeportfolion muodostamisessa. - Halonen, Miika (My University, 2014)
Tutkimuksessa tarkastellaan Joseph Piotroskin (2000) kehittämän F_SCORE- sijoitusstrategian toimivuutta pohjoismaalaisilla osakemarkkinoilla. Tutkielman tavoitteena on selvittää saavutettiinko menetelmää hyödyntämällä ylituottoja osakemarkkinoilta. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan F_SCORE pisteiden ja tuottojen välistä riippuvuutta. Tutkimuksen aineistona käytetään Nasdaq nordic indeksissä aikavälillä 2007–2012 noteerattuja yrityksiä. Viiden vuoden tutkimusperiodi valittiin, koska haluttiin selvittää mallin toimivuutta markkinakriisin aikana. Aikaisemmat tutkimukset havaituista anomalioista luovat teoreettiset perusteet ylituot-tojen esiintymiseen. Piotroskin (2000) esittämä tutkimus osoittaa mahdollisuuden saavuttaa ylituottoja F_SCORE: n avulla. Mallin avulla on voitu saavuttaa ylituottoja yhdysvaltalaisilla osakemarkkinoilla vuosina 1976–1996. F_SCORE-malli perustuu tilin-päätösanalyysin hyödyntämiseen osakeportfolion muodostamisessa. Osake pisteytetään tunnuslukujen perusteella yhdestä yhdeksään. Tutkimusmenetelmänä käytetään regressioanalyysiä ja tilastollisen merkittävyyden mittaamiseen T-testiä. Lähdeaineistona toimivat laskentatoimen ja rahoituksen aikaisemmat tieteelliset julkaisut. Empiirisen osuuden aineisto on hankittu Datastream- ja Orbis-tietokannoista. Indeksituotot perustuvat Nasdaq Nordiq:n kotisivuilla olevaan dataan. Tutkimuksessa tuloksista käy ilmi, että mallin avulla ei kyetty saavuttamaan indeksiä korkeampaa tuotto tutkitulla aineistolla ja aikavälillä. Tämä näytti ainakin osittain selittyvän pienten yritysten alhaisella tuottotasolla. Regressioanalyysin ja T- testin tulosten perusteella voidaan kuitenkin todeta, että F_SCORE- pistemäärän ja osaketuottojen välillä vallitsee riippuvuussuhde, kun selitysaste on 5 prosenttia. F_SCORE kykenee osittain selittämään riskikorjattuja tuottoja.
Keywords: F_SCORE; Piotroskin malli; ylituotto; anomalia; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|