Vapaaehtoisen tilintarkastuksen ja ulkoisen rahoituksen korrelaatio suomalaisissa pienyrityksissä - Hinkkanen, Oskari (My University, 2017)
Vuoden 2007 lakimuutos tilintarkastuslaissa mahdollisti pienten kirjanpitovelvollisten yritysten vapautumisen lakisääteisestä tilintarkastuksesta. Tilintarkastuksen suoritta-misesta on kuitenkin aikaisempien tutkimusten mukaan taloudellisia ja ei-taloudellisia hyötyjä yritykselle. Tässä tutkimuksessa pyritään selvittää miten vapaaehtoisen tilin-tarkastajan valinta vaikuttaa yrityksen taloudellisiin seikkoihin. Tutkimuksessa pyri-tään selvittää onko vapaaehtoisella tilintarkastuksella vaikutusta yrityksen rahoitusku-luihin. Tutkimuksessa selvitetään myös ulkoisen rahoituksen ja velan määrän vaiku-tusta suorittaa vapaaehtoinen tilintarkastus. Tutkimuksessa vertaillaan vapaaehtoisen tilintarkastuksen suorittaneita ja ei-suorittaneita yrityksiä. Tällä pyritään selvittämään mitä hyötyjä yritykselle syntyy va-paaehtoisen tilintarkastuksen suorittamisesta. Aikaisempien tutkimusten mukaan va-paaehtoinen tilintarkastus alentaa yrityksen korkokuluja ja lainanantajan valvontakus-tannukset ovat matalammat, mikä johtaa rahoituskulujen pienentymiseen. Yritys suo-rittaa todennäköisemmin tilintarkastuksen, jos yritys on velkainen ja ulkoista rahoitus-ta on yrityksen taseessa. Tutkielman tulokset ovat osittain ristiriitaisia aikaisempiin tutkimuksiin verrattuna. Vapaaehtoisen tilintarkastuksen suorittaneet yritykset maksavat enemmän korkokulu-ja kuin tilintarkastamattomat. Tämän tutkimuksen mukaan velattomat pienyrityksen suorittaisivat useamman vapaaehtoisen tilintarkastuksen kuin velalliset. Vapaaehtoi-nen tilintarkastus näyttäisi edesauttavan yrityksen kuitenkin saamaan lainaa rahoitus-laitoksilta ja myös kasvattaa todennäköisyyttä, että tilintarkastuksen suorittamisen jälkeen hankitaan seuraavalla tilikaudella vierasta pääomaa.
Keywords: Vapaaehtoinen tilintarkastus; rahoituskulut; vieras pääoma; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|