Features of Crossover Literature - Analysis of Reader Responses - Wahlberg, Camilla (My University, 2019)
Denna undersökning analyserar vuxna läsares reaktioner till litteratur ursprungligen riktad mot barn genom att analysera nätbaserade bokrecensioner av C.S. Lewis Berättelsen om Narnia och Philip Pullmans trilogi Den mörka materian. Undersökningens huvudsakliga teori tar sitt ursprung i litteraturgenren som på engelska kallas crossover literature samt i reader-response teorin, vars uppgift är att undersöka läsarens respons till läsmaterialet. Syftet med undersökningen var att ta reda på hur vuxna läsare reagerar till de två bokserierna genom sex kategorier som oftast nämns i läsarnas respons, för att ta reda på om böckerna innehåller element av crossover literature. Kategorierna som nämns mest i recensionerna är narrativa medel i böckerna, betoning på religion, gott mot ont, att läsa böckerna först som barn och senare som vuxen, problem med tidslinjen och filmversioner. Genom att använda dessa sex analys kategorier verkar förklaringen till intresset från vuxna ligga i bland annat böckernas mångskitiga innehåll, att man kan relatera sig till karaktärerna samt i intresset att föra en diskussion mellan text och läsare genom att skriva en recension om sina egna upplevelser kring böckerna.
Keywords: Crossover literature; reader-response theory; The Chronicles of Narnia; His Dark Materials; fi=Englannin kieli|en=English language|; fi=Master's Programme in Intercultural Management and Communication|; fi=Monikielisyys|en=Multilingualism|