Tilausmuutosten kustannukset ja hinnoittelu - Harju, Marcus (My University, 2016)
Tämä Pro gradu -tutkielma on laadittu toimeksiantona ABB Oy Motors and Generators -yksikölle. Kohdeyrityksen epäselvyydet tilausmuutoksista aiheutuvien kustannusten ja hinnoittelun suhteen muodostavat tämän tutkimuksen tutkimusongelman. Ongelmaa selvitetään tutkimalla kesken tuotannon tapahtuvien ja moottorin rakenteeseen vaikuttavien muutostöiden aiheuttamia kustannuksia ja muutostyöprosessia yksikössä kokonaisuudessaan sekä selvitetään juurisyitä sille, mistä tekijöistä muutostöiden tehtaalle aiheutuvat todelliset kustannukset muodostuvat. Näihin ongelmiin haetaan ratkaisua eri teorioiden, toimintolaskennan ja DSM-työkalun avulla. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys muodostui lukuisista eri lähteistä ja teorioista, joiden avulla luotiin pohjaa varsinaiselle tutkimusaiheelle: muutostöiden kustannuksille ja hinnoittelulle. Käsitteiden määrittelemisen lisäksi teorioiden kautta pyrittiin luomaan kuva siitä, mitä massaräätälöityyn tuotantoon luottavassa yrityksessä tilausmuutosten tehokas toteuttaminen vaatii prosessien, tuotteiden, henkilökunnan, tuotanto- ja toimintatapojen osalta. Tutkimusaineisto muodostui kohdeyrityksen tilausmuutoksiin liittyvistä ohjeista, tilastoista ja tilausmuutosprosessista, joita analysoitiin toimintolaskennan ja DSM-työkalun avulla. Tutkimusongelmat aiheutuivat siitä, että kohdeyrityksen tilausmuutosten todellisten kustannusten määrittäminen tuotevariaatioiden ja muutosten ison määrän vuoksi on hyvin monimutkaista ja haastavaa, mikä tekee myös tilausmuutosten kannattavasta hinnoittelemisesta haastavaa. Tutkimuksen tulosten mukaan nykyinen kohdeyrityksen tilausmuutosten hinnoitteluohje on ainakin yleisimpien tilausmuutosten osalta kannattava, mutta tilausmuutosprosessia tulisi kehittää, jotta tilausmuutosten tehtaalle aiheuttamien ylimääräisten ja tarpeettomien piilokustannusten määrää voitaisiin rajoittaa. Ratkaisuina ongelmiin voisi toimia esimerkiksi entistä tarkempi asiakastarpeiden selvittäminen myyntihetkellä, muutostyyppikohtainen jäädytyspäiväjärjestelmä, myyntiyhtiölle saakka entistä läpinäkyvämpi tuotantoprosessi tuotannon aikatauluineen, tarkempien rajojen sopiminen tilausmuutosten hinnoittelusta sekä tilausmuutoksista, joita ei toteuteta sekä mahdollinen tiimirakenteen ja tehtävien vastuualueiden uudelleen järjestäminen muutostyöprosessin alussa.
Keywords: Tilausmuutos; massaräätälöinti; kustannukset; hinnoittelu; fi=Tuotantotalous|en=Industrial Management|; fi=Master's Degree Programme in Industrial Management|