Tilintarkastajan vahingonkorvausvelvollisuus - Nyman, Anssi (My University, 2010)
Tilintarkastajalla on yhteiskunnassa eräänlainen lainvalvojan rooli. Tilintarkastaja on riippumaton taho, jonka tehtävänä on todentaa, että tilinpäätös on laadittu lakien mukaisesti, ja että se antaa oikeat ja riittävät tiedot yhtiön tuloksesta ja sen taloudellisesta asemasta. Suomessa tilintarkastajan vahingonkorvausvelvollisuudesta säädetään tilintarkastuslaissa. Tilintarkastuslaki on erityislaki ja sen rinnalla voi tietyissä tapauksissa tulla sovellettavaksi myös vahingonkorvauslaki. Tilintarkastajan vahingonkorvausvelvollisuuden realisoituminen vaatii aina vahingon, tilintarkastajan tuottamuksen sekä syy-yhteyden tilintarkastajan toiminnan ja syntyneen vahingon välille. Tässä tutkimuksessa on selvitetty tilintarkastajan vahingonkorvausvelvollisuuden realisoitumisen prosessia. Tilannetta tarkastellaan sekä tilintarkastajan lakisääteisten tehtävien osalta että yhä lisääntyvien neuvontapalveluiden osalta. Tutkimuksessa käytetään apuna alan kirjallisuutta sekä aiheesta kirjoitettuja artikkeleita. Vahingonkorvausvelvollisuuden realisoitumista käytännössä havainnollistetaan korkeimman oikeuden ratkaisujen avulla, joissa tilintarkastajan vahingonkorvausvelvollisuutta on arvioitu. Tutkimuksen tuloksena todettiin, että tilintarkastajan vahingonkorvausvelvollisuus ei realisoidu kovinkaan helposti. Arvioitaessa tilintarkastajan vahingonkorvausvelvollisuutta omat haasteensa asettaa hyvän tilintarkastustavan periaate, joka pääasiallisesti määrittää sen onko tilintarkastaja toiminut huolellisesti vai ei. Toisaalta ainakin korkeimman oikeuden ratkaisujen perusteella vahingonkorvausvelvollisiksi joutuneiden tilintarkastajien omassa toiminnassa on ollut myös paljon huomautettavaa.
Keywords: tilintarkastaja; vahingonkorvausvelvollisuus; hyvä tilintarkastustapa; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|