Tarjoajan yrityssalaisuuden säilyminen julkisessa hankinnassa - Rantanen, Timo A. (My University, 2007)
Tutkielmassa tarkastellaan tarjoajan yrityssalaisuuden suojaa hankintalain mukaisessa viranomaisen hankinnassa, jossa julkisuusperiaate korostuu voimakkaasti. Valintaperusteista riippuen yritys voi tarjouskilpailun tai kilpailullisen neuvottelumenettelyn aikana joutua toimittamaan hankintayksikölle teknisiä eritelmiä, suunnitelmia tai muita oman toimintansa kannalta merkityksellisiä tietoja, joiden päätyminen kilpailijoiden käsiin olisi omiaan aiheuttamaan yritykselle kilpailuedun menetystä tai taloudellista vahinkoa. Tavoitteena on oikeusdogmaattista lähestymistapaa soveltaen selvittää lainsäädännön tarjoamia suojamuotoja tarjoajan yrityssalaisuuden turvaamiseksi. Lainsäädännöllinen viitekehikko muodostuu hankintalain ja julkisuuslain säännöksistä ja yrityssalaisuuden osalta sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnasta annetun lain ja rikoslain säännöksistä. Lähdeaineistona on käytetty aiheeseen liittyvää oikeuskirjallisuutta sekä oikeusasteiden päätöksiä. Yrityssalaisuuden suoja on juridisesti turvattu, eikä se hankintamenettelyssä voi ”laillisesti” tulla julkiseksi. Kuitenkin yrityssalaisuuden identifioinnin vaikeus yhdistettynä hankintaviranomaisen oikeuteen harkita salassapito tapauskohtaisesti tarjoajan salassapitotahdosta riippumatta johtaa siihen, että hankintamenettelystä tulee julkisempaa kuin yritysten välisissä liiketoimissa. Julkisuuslain mukainen tiedonsaantioikeus antaa kenelle tahansa mahdollisuuden saada tiedot tarjouksista ja esimerkiksi hintatiedot ovat aina julkisia.
Keywords: asiakirjajulkisuus; julkiset hankinnat; laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta; liikesalaisuus; salassapitovelvollisuus; yrityssalaisuus; fi=Talousoikeus|en=Business Law|