Sisäisen tarkastuksen ulkoistaminen: Tutkimus sisäisten tarkastajien käsityksistä tilintarkastajan riippumattomuuden ulkoisesta kuvasta - Järvinen, Heidi (My University, 2008)
Tutkielman tarkoituksena oli tutkia sisäisten tarkastajien käsityksiä tilintarkastajan riippumattomuuden ulkoisesta kuvasta sisäisen tarkastuksen ulkoistamistilanteissa. Aikaisempien tutkimusten perusteella tutkielmassa oletetaan, että sisäisen tarkastuksen ulkoistaminen tilintarkastusta suorittavalle tilintarkastusyhteisölle vaikuttaa negatiivisesti tilintarkastajan riippumattomuuteen. Tutkielmalla tuodaan uusi näkökulma aiheen tutkimuskenttään, koska aiemmin tutkimuksen kohderyhmänä ei ole ollut sisäiset tarkastajat. Tutkielman teoriaosuudessa esitellään tutkielman keskeisten käsitteiden institutionaalista taustaa ja tutkielman aiheen kannalta keskeisimmät aiemmat tutkimukset. Teoriaosuudessa paikannetaan sisäinen tarkastus yrityksen valvontaympäristöön, käsitellään tilintarkastajan riippumattomuus -käsitettä tutkielman kannalta olennaisilta osin sekä esitetään syitä ja perusteluja sisäisen tarkastuksen ulkoistamiselle. Tutkimusaineisto kerättiin Sisäiset tarkastajat ry:n jäsenille tehdyllä internetkyselyllä. Kyselyssä vastaajat jaettiin neljään ryhmään, joista kukin sai erilaisen yrityskuvauksen. Yrityskuvaukset erosivat toisistaan sisäisen tarkastuksen järjestelyiden osalta. Yksi ryhmä toimi vertailuryhmänä, jossa sisäistä tarkastusta ei ollut ulkoistettu. Muissa ryhmissä ulkoistaminen oli tehty eri tavoin tilintarkastusta suorittavalle tilintarkastusyhteisölle. Aineiston testaus suoritettiin tekemällä vastaajaryhmien välillä pareittaista vertailua Mann-Whitneyn U-testillä. Testauksessa havaittiin, että kaikki sisäisen tarkastuksen ulkoistamismallit vaikuttivat negatiivisesti sisäisten tarkastajien käsityksiin tilintarkastajan riippumattomuudesta. Sen sijaan ulkoistamisryhmien väliltä ei löydetty tilastollisesti merkitseviä eroja. Tutkimustulosten perusteella voidaan todeta, että sisäisten tarkastajien mielestä sisäisen tarkastuksen ulkoistaminen tilintarkastusta suorittavalle tilintarkas-tusyhteisölle heikentää tilintarkastajan riippumattomuutta riippumatta siitä, kuinka tarkastustoiminnot on organisoitu yhteisössä.
Keywords: sisäinen tarkastus; tilintarkastus; riippumattomuus; ulkoistaminen; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|