Osakemarkkinoiden tehokkuus: todisteita Suomen osakemarkkinoilta ajanjaksolta 2006–2011 - Järvenpää, Jussi (My University, 2006)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Suomen osakemarkkinoiden tehokkuus informaation suhteen ajanjaksolla 2006–2011. Tehokkuuden lisäksi tarkastellaan kahden eri normaalituottojen määrittämiseen käytetyn mallin avulla saatujen tulosten eroja. Tutkimuksessa luodaan myös kattava kirjallisuuskatsaus osakemarkkinoiden tehokkuutta käsittelevään tutkimukseen. Tutkimusaineisto käsittää 23 osakesarjaa, jotka ovat olleet listattuna Helsingin pörssissä ajanjaksolla 2006–2011. Kaikki tarkastelun kohteena olevat osakesarjat ovat kuuluneet OMXH25-indeksiin vuonna 2006. Lisäksi aineisto sisältää tutkimuksen ajanjaksolta kaikki tarkastelun kohteena olevien yritysten tulosjulkaisut. Tulosjulkaisuja on yhteensä 525 kappaletta. Tutkimuksessa tulosjulkaisut on jaettu kolmeen eri kategoriaan: positiivisiin, negatiivisiin ja neutraaleihin. Osakkeiden normaalituottojen määrittämiseen käytetään markkina- ja keskiarvotuottomallia. Tutkimusmenetelmänä käytetään event study -menetelmää. Tulosjulkaisupäivän korkean volatiliteetin perusteella voitiin päätellä, että tulosjulkaisut välittivät markkinoille uutta informaatiota. Volatiliteetin nopea lasku lähes normaalille tasolle jo julkaisupäivää seuraavan päivänä indikoi kuitenkin, että informaation välittyminen oli erittäin nopeaa ja tehokasta. Tuloksissa ilmeni muutamia tilastollisesti merkitseviä tuloksia. Tilastollisesti merkitsevät tuotot olivat kuitenkin niin pieniä, että niiden ei voida katsoa olevan merkitseviä taloudellisesta näkökulmasta. Tämän seurauksena voidaan tehdä johtopäätös, että Suomen osakemarkkinat ovat toimineet erittäin tehokkaasti ajanajaksolla 2006–2011. Tulokset olivat samankaltaisia aikaisempien markkinoiden tehokkuutta tukevien tutkimusten kanssa.
Keywords: osakemarkkinoiden tehokkuus; event study -menetelmä; tehokkaiden markkinoiden hypoteesi; Helsingin pörssi; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|