Hybridilaivojen akkujen latausstrategiat ja energianhallinta merenkulussa Vaasa 2026 - Ojutkangas, Ulpu (My University, 2026)
Kandidaatintutkielma tarkastelee hybridilaivojen akkujärjestelmien latausprosesseja ja niiden optimointia ja vaikutuksia alusten suorituskykyyn sekä ympäristövaikutuksiin. Merenkulku on merkittävä päästölähde ja hybridiratkaisut, jotka yhdistävät perinteiset polttomoottorit ja sähköiset akkujärjestelmät tuovat mahdollisuuden vähentää polttoaineenkulutusta, päästöjä ja käyttökustannuksia Tutkielmassa keskitytään erityisesti akkujen latauksen hallinnan haasteisiin, kuten tehokkuuden, kestävyyden ja käytännön toteutuksen näkökulmiin. Tutkielma perustuu kirjallisuuskatsaukseen, jossa analysoidaan akkuteknologioita, latausmenetelmiä ja energianhallintajärjestelmiä. Keskeisiä tutkimuskysymyksiä ovat: Mitkä tekijät vaikuttavat hybridilaivojen akkujen latausprosessin optimointiin? Miten eri latausstrategiat ja akkuteknologiat vaikuttavat alusten suorituskykyyn ja kestävyyteen? Millaisia uusia teknologioita ja ratkaisuja voidaan hyödyntää tulevaisuudessa? Tutkielman tulokset osoittavat, että akkujen latausnopeuden, syväpurun ja lämpötilan hallinta ovat kriittisiä tekijöitä akkujen käyttöiän ja tehokkuuden kannalta. Lisäksi kehittyneet arviointimenetelmät, kuten laajennetut Kalman-suodattimet ja koneoppimispohjaiset mallit parantavat latausprosessin tarkkuutta. Tulevaisuudessa kiinteäelektrolyyttisten akkujen ja älykkäiden energianhallintajärjestelmien odotetaan tuovan uusia mahdollisuuksia hybriditekniikan kehittämiseen. Tämä tutkielma tarjoaa kattavan katsauksen hybridirahtialusten akkujen latauksen nykytilaan ja tulevaisuuden näkymiin.
Keywords: fi=Automaatio- ja tietotekniikka|en=Automation and Computer Science|; fi=Kestävän energian ja älykkään teknologian kandidaattiohjelma (TkK)|en=Bachelor Programme in Sustainable Energy and Smart Technology|