Vuokra-asuntojen hallinnoinnin ulkoistaminen : Riskienhallinta omistajan näkökulmasta - Sulkava, Pauliina (My University, 2024)
Tämä tutkielma tutkii vuokra-asuntojen omistajien syitä ulkoistaa vuokra-asuntojen hallinnointi, sekä omistajien kokemusta asuntosijoittamisen riskienhallinnasta hallinnoinnin ulkoistamisen jälkeen. Aihe on tutkimuksellisesti ajankohtainen, koska toimialan rakenne muuttuu hallinnoin- tipalvelua tarjoavien yritysten yleistymisen vuoksi. Tutkimuksia, joissa käsitellään vuokra-asun- non omistajien näkökulmasta riskienhallintaa ulkoistamisen jälkeen ei ole saatavilla. Tutkielma on mielenkiintoinen toteuttaa, jotta asuntosijoittajille on saatavilla tietoa hallinnoinnin ulkoista- misen vaikutuksesta riskienhallintaan. Tutkielmassa käsitellään ulkoistamisen sekä asuntosijoittamisen riskien ja niiden hallinnan teo- reettisia viitekehyksiä. Teoreettista viitekehystä käytettiin tukena haastatteluissa, joita toteutet- tiin hallinnoinnin ulkoistaneille vuokra-asuntojen omistajille. Haastattelut toteutettiin videoyh- teyden välityksellä. Tutkielmasta saadun tiedon perusteella voidaan todeta, että vuokra-asuntojen hallinnoinnin ul- koistamispäätökseen vaikuttavat omistajan näkökulmasta resurssiperusteiset tekijät. Tutkielman tulokset osoittavat, että vuokra-asuntojen hallinnoinnilla koetaan omistajien näkökulmasta ole- van vaikutusta asuntosijoittamisen riskienhallintaan. Hallinnoinnin ulkoistamisella nähdään ole- van vaikutusta suureen osaan riskeistä, mutta hallinnoinnin ulkoistaminen ei kuitenkaan koko- naisuudessaan poista asuntosijoittamisenriskejä omistajilta. Jatkotutkimus toimialan rakenteen kehityksestä on syytä tehdä muutaman vuoden kuluttua, kun tiedetään, miten hallinnointipalve- lut kehittyvät.
Keywords: hallinnointi; vuokra-asunnot; riskienhallinta; ulkoistaminen; asuntosijoittaminen; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kasvuyrityksen johtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Managing Growth Companies|; Kasvuyrityksen johtaminen